Alzheimer nedir? Alzheimer tedavi yöntemeleri nelerdir?

Alzheimer nedir? Alzheimer tedavi yöntemeleri nelerdir?

Çağın vebası Alzheimer, 65 yaşından sonra sık görülüyor. ABD'de geliştirilen yeni iğne ise bu hastalığın tedavisine umut oluyor.

İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte görülen 'bunama' hastalığı adıyla bile korkutmaya yetiyor. Günlük hayatta yaşanan ufak unutkanlıklarda bile herkes "Acaba Alzheimer mı oldum?" paniği yaşıyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Topçular, Alzheimer ile ilgili okuyucularını bilgilendiriyor.

KARIŞTIRMAYIN!

Alzheimer hastalığı, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her 3 saniyede bir kişiye Alzheimer tanısı konuluyor. Toplumda demans ve Alzheimer hastalığı çok fazla karıştırılıyor. Prof. Dr. Topçular, bu iki hastalık arasındaki farkı açıklıyor. Demans hastalarında zihinsel fonksiyonlarda günlük yaşamı etkileyecek derece bozulmalar oluyor.

Ayrıca problem çözme, planlama, davranışların kontrolü gibi yetenekler bozuluyor ve kişilik özelliklerinde değişim görülüyor. Alzheimer hastalığı ise genellikle unutkanlıkla başlıyor. Bazen bu unutkanlık, yaşa bağlı olarak değerlendirilip ihmal ediliyor. Bu da tedaviyi geciktiriyor. Hastalığın orta evrelerine gelindiğinde hastalar diş fırçalama veya elbiselerini ilikleme gibi basit şeyleri yapmakta bile güçlük çekiyor.

MUCİZE İĞNE

Günümüzde ne yazık ki Alzheimer hastalığını durduran ya da tamamen geçiren bir tedavi bulunmuyor. Ancak bilim adamlarının bu yıl Temmuz ayında Washington'da gerçekleştirilen Dünya Alzheimer Kongresi'ndeki açıklamaları, umut vaadediyor. Sonuçları merakla beklenen çalışmalara göre erken evre hastalara uygulanan aşı tedavisinin hastalığın ilerlemesi büyük oranda azalttığı vurgulanıyor.

AİLEDEN MİRAS

Alzheimer riski yaşla beraber artıyor. 65 yaşından sonra hastalık sıklığı her beş yılda bir ikiye katlanıyor. Ailesinde Alzheimer hastalığı olanlar da risk taşıyor. Bu kişilerin tedbir için düzenli kontrollerini aksatmaması öneriliyor.

KAYNAK: TAKVİM

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.