Almanya'daki 'yalnız yaşlılar' İhtiyarlar Risalesi bekliyor

Almanya'daki 'yalnız yaşlılar' İhtiyarlar Risalesi bekliyor

Almanya'da kendini yalnız ya da dışlanmış hisseden yaşlılara manevi destek için kurulan telefon hattına...

İbrahim Mert-RİSALEHABER

Berlin'de yalnız yaşayan yaşlılara hizmet veren Silbertnetz Derneği, Noel ve yılbaşı arasındaki tatil döneminde kendilerine bin 500 telefon geldiğini açıkladı. Dernek Almanya genelinden yalnızların en çok akşamları ve geceleri kendilerini aradığını açıkladı. En uzun görüşmelerin gece yarısı yapıldığı ve bunların bazen bir saat ve üzerine çıktığı belirtildi.

Yalnız yaşayan bazı yaşlıların birden fazla kez derneği aradığı açıklandı. Derneğe göre, arayanların büyük çoğunluğu 60 yaşın üzerinde ve yüzde 85'i yalnız yaşıyor.

DW Türkçe'nin haberine göre birçok kişinin kendisini yalnız hissettiği ve sadece biriyle konuşmak, dertleşmek amacıyla bu telefon hattını aradığı açıklandı. Örneğin 94 yaşında bir kadının kendisiyle ilişkisini kesen oğlunu özlediğini söylemek için derneği aradığı belirtildi.

Berlin'deki Hümanist Derneği'yle işbirliği içinde olan Silbernetz Derneği, yalnız ve dışlanmış yaşlılara manevi destek için telefon hizmeti veriyor. Bu telefon hattında 13 çalışanın yanı sıra üç stajyer ve 20 gönüllü görev yapıyor. Telefon hattı yalnız yaşayan yaşlılara Noel ya da yılbaşı gibi tatil dönemlerinde 24 saat telefon hizmeti veriyor. Telefon hattına diğer günlerde ise 08:00-22:00 saatlerinde ulaşılabiliyor. DW Türkçe

İHTİYARLAR RİSALESİ

Yaşlılar tek başına yaşadıkları evlerinde ya da huzurevlerinde dünyadan ümidini kesmiş, sağlıkları tükenmeye yüz tutmuş, kabre yaklaştıkları zamanda bir ümit ve kurtuluş arıyorlar. 

Meryem Sûresi'ndeki "Kâf hâ yâ ayn sâd. Bu âyetler, kulu Zekeriya'ya Rabbinin rahmetini zikirdir. Hani o Rabbine gizlice niyaz ederek demişti ki: Ey Rabbim, artık benim kemiklerim yıprandı, başım ihtiyarlıkla tutuşup saçlarım aklandı. Sana ettiğim dualarımda da, ey Rabbim, ben hiç mahrum kalmadım" ayeti ile başlayan İhtiyarlar Risalesi, Kur'an'ın tefsiri olarak iman nurunu imdatlarına yetiştiriyor. 

Bediüzzaman Said Nursi, "Merak etmeyin kabir hiçlik ve yokluk kuyusu değil, saadet-i ebediyenin başlangıcı ve girişidir. Ölüm, sonsuzluk hayatına açılan bir penceredir, öyle ise bu ihtiyar ve perişan halinizden ümitsizliğe düşmeyin, ümit var olun" mealinde cevaplar veriyor. 

Her bir rica bir ümit penceresi hükmünde, her bir rica ayrı bir ümit esenliği veriyor. Bütün yaşlılar bunu bekliyor. Hele hele 70-80 yaşına gelip de yalnız başına yaşamak zorunda kalan yaşlılar...

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.