Acıkan vitamin tüketsin

Acıkan vitamin tüketsin

Ülkemizde D vitamini eksikliği önemli bir sorun. Medipol Ünv. Hast. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uz. Prof. Dr. Mustafa Öztürk, D vitamini eksikliğinin genelde kas ve kemik ağrılarıyla ortaya çıktığını belirtiyor.

Ayrıca eksikliğinin ilk ve en yaygın belirtilerinden birinin iştah artışı, özellikle karbonhidratlı gıdalara karşı isteğin artması olduğunu vurguluyor.

D'ye baktırmadan diyet yapma

D vitamini düştükçe daha sık acıkıldığını da söyleyen, Prof.Dr.Mustafa Öztürk, “Obezlerde vitamin D düzeyinin düşük olduğunu" belirtiyor. Yapılan en büyük hatalardan birinin de D vitamin düzeyinin düzeltilmeden diyet programları vermek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, "Çünkü bu diyetler başarılı olmuyor" diyor ve devam ediyor: "Vitamin D düzenlenmesiyle, gün içindeki uyuklamalar da azalıyor ve genel yorgunluk hali de ortadan kalkıyor."

Kemik ağrısı varsa D vitamini yok

Kaslarda çabuk tutulmalar, kasılma, kramp ve kemik ağrısının da D vitamini eksikliği belirtisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk bu ağrının en sık bacaklarda görüldüğünü ifade ediyor ve devam ediyor: "Bu uzun sürmüş ciddi D vitamini eksikliğinin bir bulgusu. Vitamin D replasmanından sonra ise düzelmesi aylar alabilir."

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.