Abdest almak vücudu mikroplardan koruyor

Abdest almak vücudu mikroplardan koruyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Figen Barlas Es, abdest almanın koruyucu hekimlik açısından büyük faydası olduğunu söyledi.

Dr. Figen Barlas Es ve ilahiyatçı yazar Yılmaz İndi, Adana Sağlık Mensupları Derneği (SAMEDER) tarafından Çukurova Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Tıbb-ı Nebevi' konulu seminere konuşmacı olarak katıldı.

SAMEDER Başkanı Op. Dr. Önder Önem'in açılış konuşmasıyla başlayan programda ilahiyatçı yazar Yılmaz İndi, Peygamber Efendimiz (sav)'in sağlıklı yaşamanın yolları hakkındaki hadisleri ile ayetlerden yola çıkarak Tıbb-ı Nebevi'nin önemini anlattı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Figen Barlas Es ise abdestin günlük hayattaki faydalarını aktardı. Es, "Günde 5 kez abdest almanın koruyucu hekimlik açısından büyük faydası vardır. Abdest alırken ağız ve burnun yıkanır. Bu, vücudun dışa açık kapıları olan ağız, burun ve dişleri daha temiz ve güçlü hale getirir. Buralarda yerleşen bakteriler abdest sayesinde düzenli şekilde temizlenir." dedi.

Mikropların insana daha çok el ve yüzlerden geçtiğini hatırlatan Es, "Enfeksiyonlardan korunmanın en geçerli yolu, elleri sık sık yıkamaktan geçer. Buna göre günde 5 kez abdest alan bir insan enfeksiyondan önemli ölçüde korunabilir." diye konuştu. Abdestte kolların sıvazlanarak yıkandığına dikkat çeken Es, "Tıbbi araştırmalara göre, vücudu su ile sıvazlamak damarlara genişleme ve daralma egzersizi yaptırıyor. Bu da çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan damar sertliği açısından iyi bir korunma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Aynı şekilde vücudun damar bakımından en zengin bölgesi olan başın da sıvazlanması, baş ağrılarının azalmasını sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu. Kulakların ve ayak tabanlarının vücudun özel akupunktur alanını oluşturduğunu kaydeden Es, bu organların sıvazlanmasının masaj etkisi yaptığına işaret etti.

cihan

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.