ABD kütüphanesi Osmanlı dönemine ait Kur'an'ı herkese açtı

ABD kütüphanesi Osmanlı dönemine ait Kur'an'ı herkese açtı

New York Halk Kütüphanesi dev bir projeye imza atarak, telif hakkı biten 180 bini aşkın fotoğrafı, ücretsiz olarak erişime açtı.

Dev arşivin en vurucu fotoğraflarından birisi de Kur'an-ı Kerim'in 1333 yılına ait bir nüshası. Kapak görselimiz Nebe Suresi'nden bir bölüm.

Firdevsi'nin 11. yüzyılda kaleme aldığı Şehnamesi'nden, New York'ta 20. yüzyılın başlarında kurulan bir otomobil pazarına kadar on binlerce fotoğraf düşünün...

Evet, New York Halk Kütüphanesi dev bir projeye imza atarak, telif hakkı biten 180 bini aşkın fotoğrafı, ücretsiz olarak erişime açtı.

nebe-suresi-abd-new-york-halk-kutuphanesi.jpg

Çoğu, yüzyıllar öncesine ait fotoğraflarda din, dil, ırk vb. ayrımı yok. Arşivde Osmanlı döneminde yazılmış bir Kuran-ı Kerim de yer alıyor, 13. Yüzyılda yazılan bir İncil de…

Digital Collections (dijital koleksiyonlar) web sitesi adı altında kullanıma sunulan arşivin oldukça büyük olduğunu belirtmemize gerek yok. Zira 180 binden fazla el yazması eser, harita, fotoğraf, nota, taş baskı resim ve kartpostal bulunuyor. Ayrıca albümde sadece büyük eserler ve makaleler yer almıyor, arşivde tarihe ışık tutan bir çok materyal mevcut.

dunya-haritasi-1682---abd-new-york-halk-kutuphanesi.jpg

New York Halk Kütüphanesi'nin bu büyük imkanından faydalanmak da oldukça kolay. Tek yapmanız gereken siteye girmek ve istediğiniz resmin üstüne tıklayıp bilgisayarınıza indirmek. Üstelik bu görsellerin yüksek çözünürlükte yayınlandığını da unutmayalım.

fotograf-gorsel-arsivi--abd-new-york-halk-kutuphanesi.jpg

Son olarak arşivi kategorilere ayrılmış bir şekilde inceleyebildiğinizi söyleyelim. Yüzbinlerce fotoğraf, yüzyıl, renk, tür veya kütüphane koleksiyonuna göre sınıflandırılmış.


Yeni Şafak - Furkan Özata

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.