“92 milyon hastanın verileri güvence altında”

“92 milyon hastanın verileri güvence altında”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yabancı bir haber sitesinin, aralarında Türkiye’deki hastalara ait bilgilerin de bulunduğu 50 ülkeden milyonlarca kişinin özel verilerinin yeterli güvenlik önlemi bulunmayan bilgisayar sunucularında saklandığı iddialarına cev

Bakan Koca'nın cevaplandırması için verilen soru önergesinde, Alman bir medya kuruluşu ile ABD'li bir haber sitesinin ortak hazırladığı haberde, aralarında Türkiye'nin de olduğu 50 farklı ülkeden yaklaşık 16 milyon verinin, koruması olmayan sunucularda depolandığı iddia edildi. Güvenlik açığı tespit edilen veriler arasında hastaların isim ve adresleri, sağlık kontrolünün yapıldığı tarih, tedavi yürüten doktor ve tedavi şekline ilişkin bilgiler, kanser tarama sonuçları, röntgen filmleri, vücuttaki kalp pillerinin durumu gibi farklı bulguların yer aldığı öne sürüldü. Ayrıca, herhangi bir bilgisayar korsanının bu cihazlara bağlanıp hasta verilerine ulaşabileceği uyarısında da bulunuldu.

STANDARTLARA UYGUN ŞİFRELEME YAPILIYOR

Söz konusu iddiaların hiçbir bilimsel ve objektif dayanağı bulunmadığını söyleyen Bakan Koca, Bakanlığın sunucularında 92 milyon 945 bin 237 hastanın sağlık verilerinin bulunduğunu belirterek “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nca uygun güvenlik düzeyini temin etmeye yönelik her türlü teknik ve idari tedbir alınmaktadır. Kişisel verilerin korunması alanında kamu kurum ve kuruluşları arasında sektörel ilk ve tek düzenleme bakanlığa aittir. Kişisel sağlık verileri Bakanlığımızın veya bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinin sunucularında, uluslararası standartlara uygun veri merkezlerinde, yine bu standartlara uygun şifreleme ve diğer teknik tedbirler alınarak tutulmaktadır” dedi.

Türkiye Gazetesi

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.