65 yaş üstüne önemli uyarı

65 yaş üstüne önemli uyarı

Kış mevsiminin gelmesiyle solunum yolları hastalıkları grip, soğuk algınlığı, sinüzit, zatürre, astık atağı ve KOAH alevlenmelerin de artış yaşanacağı belirtildi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Saraç, 65 yaşın üzerindeki kişilerin zatürre ve grip aşılarını yaptırması gerektiğini söyledi.

Soğuğun vücudumuzdaki tüm sistemleri yavaşlatabileceğini, çalışmasını bozarak tahrip edebileceğini ifade eden Dr. Saraç, havanın soğumasıyla birlikte kış hastalıklarının artmaya başladığını dile getirdi. Özellikle solunum yollarını etkileyen kış hastalıklarının başında grip, soğuk algınlığı, farenjit, sinüzit, zatürre, astım atakları ve KOAH alevlenmeleri geldiğini anlatan Dr. Saraç, “Astım ve KOAH gibi kronik (müzmin) akciğer hastalıkları olanlar, soğukta bronş sistemlerinde meydana gelen spazm sonucunda nefes darlığı, öksürük şikayetlerinde artışla birlikte atak geçirebilirler" uyarısında bulundu.

"Astım atağı acil bir durumdur"

Astım atağının astımlı bir hastada ilerleyen nefes darlığı, öksürük, hışırtı ve göğüste baskı hissi yakınmaları ile birlikte solunum fonksiyon testi değerlerinde azalma olması ile seyrettiğini anlatan Dr. Saraç, atağın acil bir durum olduğunu ve ciddiyeti değerlendirilerek uygun tedavinin planlanması gerektiğini söyledi.

“KOAH alevlenmesinde solunum yetmezliği gelişebilir"

KOAH (kronik müzmin) Obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Saraç, “KOAH alevlenme, KOAH tanısı olan hastanın hastalığının seyrinde mevcut olan nefes darlığı, öksürük, balgam miktarı ve renginde tedavide değişikliklere neden olacak kadar belirgin ve akut olarak gelişen olaylardır. Bu alevlenmelerin yarıdan fazlasında etken nefes borusu ve bronşlarda enfeksiyona neden olan bakteri ve virüslerdir. Alevlenmeler özellikle sonbahar ve kış aylarında sık görülmektedir. Dolayısıyla KOAH hastalarının sonbahar ve kış aylarında acil servis başvurularında ciddi artış olmaktadır. Alevlenmenin ciddiyetine göre ayaktan, hastanede yatarak ya da solunum yetmezliği bulguları olan hastalarda yoğun bakım ünitesine yatışı yapılarak tedavileri sağlanmaktadır" diye konuştu.

“Soğukta kalmakla zatürre gelişebilir"

Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni hastalığının bazı kişilerde soğukta kalmaktan dolayı gelişebileceğini vurgulayan Dr. Saraç, şu bilgileri verdi:

“Zatürre, bazı kişilerde soğukta kaldıktan sonra gelişir. Burun ve akciğerin içindeki temizlik ve korunmaya yönelik kirpiksi yapıların soğukta çalışmasının bozulması sonucu meydana gelen akciğer iltihabıdır. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir. En sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasındadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, kronik bir hastalığa sahip olanlarda (böbrek, şeker, kalp ve akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlarda, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalık veya ilaç kullanımı varlığında daha sık görülür."

Zatürrenin belirtileri ve tedavi şeklini anlatan Dr. Saraç, “Bakterilerin neden olduğu zatürrede ateş, titreme, öksürük, sarı, yeşil renkte veya kanlı balgam, göğüs ağrısı ve terleme sık belirtiler arasında yer almaktadır. Viral kaynaklı zatürrede daha çok baş ağrısı, kuru öksürük, yaygın kas ağrısı ve halsizlik belirtileri görülmektedir. Antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler gibi tedaviler kullanılır. Hastaneye yatması gereken hastalarda daha farklı tedavi gerekebilir. Çok ağır zatürre durumlarında yoğun bakımda yatış, solunum desteği uygulanma zorunluluğu doğabilir" diye konuştu.

Dr. Saraç, bu hastalıktan altta yatan kronik hastalıkların kontrolünün sağlanması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, zatürre ve yıllık grip aşılarının yapılması, sigaranın bırakılmasıyla korunulabileceğini sözlerine ekledi.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.