60 bin böbrek hastası makineye bağlı yaşıyor

60 bin böbrek hastası makineye bağlı yaşıyor

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz, Türkiye'de 60 bin böbrek hastasının haftanın 3 günü ve 4’er saat diyaliz makinesine bağlı yaşamak zorunda olduğunu söyledi.

Kocaöz, "Onlar için hayat çok zor. Diyaliz tedavisi görmelerine rağmen her yıl 4 bin hastamızı organ bulamadıkları için kaybediyoruz. Şuan itibari ile 22 binin üzerinde böbrek bekleyen hastamız var." dedi.

Balıkesir'de bulunan Bissan Bisiklet Kulübü üyesi bir grup, Organ Nakli ve Bağışı Haftası dolayısı ile organlarını bağışladı. Grup üyeleri farkındalık oluşturmak için daha sonra şehir merkezinde bisiklet turu yaptı. 

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü ve Bissan Bisiklet Kulübü 3-9 Kasım Organ Nakli ve Bağışı Haftası dolayısı ile düzenlenen etkinlikte organ bağışının önemine dikkat çekti. Şehir merkezinde bulunan Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda toplanan 30 kişilik grup önce açılan stantlarda organlarını bağışladı. Ardından Anafartalar, Kızılay ve Milli Kuvvetler Caddesi'nde bisiklet turu yaptı. Organ bağışına dikkat çekmek için caddelerde tur atan bisikletçilere vatandaşlar da ilgi gösterdi. 

Etkinlik öncesi konuşan Balıkesir İl Sağlık Müdürü Servet Kocaöz, organ bağışının önemine dikkat çekti. Türkiye'de acil olarak organ bağışı bekleyen 28 bin hasta olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Ülkemizde 60 bin böbrek hastası haftanın 3 günü ve 4’er saat diyaliz makinesine bağlı yaşamak zorunda. Hastalarımız yedikleri ve içtiklerinde bulunan en az tuzu bile hesap ediyorlar. Proteini çok kısıtlamamak durumundalar. Onlar için hayat çok zor. Diyaliz tedavisi görmelerine rağmen her yıl 4 bin hastamızı organ bulamadıkları için kaybediyoruz. Şuan itibari ile 22 binin üzerinde böbrek bekleyen hastamız var. 2 bin 200’ün üzerinde karaciğer bekleyen hastamız var. 600’ün üzerinde ise kalp bekleyen hastamız bulunuyor. Aynı zamanda pankreas, kornea gibi pek çok organ bekleyen hastamız bulunuyor." 

Türkiye'de her yıl ortalama 9 bin beyin ölümü gerçekleştiğini ancak bunların çok azının organlarının bağışlandığı bilgisini veren Kocaöz, "Beyin ölümü dediğimiz, hastanede yoğun bakımda yatan hastalarda beyin hücrelerinin tümünün ölmesi demek. Beyin ölümü gerçekleşse de yoğun bakım şartlarında biz donör adaylarımızı bir miktar yaşatabiliyoruz. En fazla 5 gün yaşayabiliyor. Bu arada ailelere teklifte bulunuyoruz. Kendilerinden hastalarının organlarını bağışlamasını istiyoruz.” diye konuştu.

Kocaöz, Balıkesir’in organ bağışı konusunda Türkiye birincisi olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.