Zorunlu trafik sigortasında hesaplama sorunu var

Zorunlu trafik sigortasında hesaplama sorunu var

"İTO başkanı Çağlar: Zorunlu trafik sigortası priminde yüksek artış, sigorta şirketlerinin hasar maliyeti hesabı yapmasını imkansızlaştıran yasal boşluklardan kaynaklanıyor.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre, Sigorta teminatı tanımlarının net olmaması nedeniyle farklı yargı kararları çıktığını belirten Çağlar, bu uygulamalardan ne araç sahiplerinin ne de sigortacıların memnun olduğunu vurguladı.

Basında çıkan 4 bin liralık bir otomobile bin 250 lira zorunlu trafik sigortası primi istendiği haberlerini kaygıyla izlediklerini belirten İbrahim Çağlar, "Araç sahipleri son derece haklı bu kadar yüksek prim olmaz. Öte yandan prim ve poliçe sayısı artarken, sigorta şirketlerinin zarar etmediği tek bir yıla bile rastlamak mümkün değil. Primler yükselirken acentelerin komisyonu aşağı iniyor. En önemlisi de prim yüksek diye trafikte zorunlu sigortasız dolaşan araç sayısı 4 milyonu buldu. Bu durum önce can güvenliği açısından risk oluşturuyor. Türkiye ekonomisi açısından ise ciddi bir kayıp. Sigorta bedellerini ödenebilir seviyeye geri çekmek için gerekli düzenleme bir an önce yapılmalı" diye konuştu.

Çağlar, zorunlu sigortadaki prim artışının sigorta sektörü ve yargının 'tazminat hesaplama yöntemi' arasındaki farklılıktan kaynaklandığı gerçeğine dikkati çekti.

- "Hasar alıcıları türedi"

Yasal boşluklar nedeniyle hasar aracıları olarak tabir edilen bir kesimin ortaya çıktığını belirten İTO Başkanı Çağlar, "Can kayıpları kapsamında açılan dosyaların ticari bir iş olarak görülmesi son derece yanlış. Üstelik bir dava ortalama 3.5 yıl sürdüğü için, sigortalıya bu rakam zamanında ödenmiyor. Tazminatın yüzde 25’ini alan ise yeni türeyen hasar aracıları oluyor" ifadelerini kullandı.

Diğer tazminat hesap tartışmasının da sürekli sakatlık, destekten yoksun kalma ve araçtaki değer kaybı konusunda yaşandığını söyleyen Çağlar, şunları kaydetti:

"Benzer kazalarda aynı özelliklere sahip iki kişiden biri 100 bin lira tazminat alıyor, diğeri ise 200 bin lira. Yani hesapta standart yok. Üstelik geriye dönük açılan 10 yıllık davalar bile var. Geçmiş 10 yıllık tazminatı sigortacılara ödetmenin bedeli ise sektöre zarar, araç sahiplerine de prim artışı olarak dönüyor. Hesaplama yönteminin yasalarda açıkça belirtilmesi çok yerinde olur."

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.