Zilhicce ile gelen hac ve kurban bereketi

Bugün hicrî aylardan Zilhicce'nin 3. günü.

Ramazan ayının son on gecesi nasıl feyizli, bereketli, nurlu ve sevabı geceler ise, aynı zamanda hac mevsimi olan Zilhicce'nin ilk on günü ve geceleri de o yine aydınlık ve feyizli zaman dilimleridir.

Fecr Suresi'nin 2. âyeti olan "Yemin olsun on geceye" âyetinin tefsirinde bu on gecenin Zilhicce'nin ilk on gecesi olduğu hakkında açıklamalar vardır.

Bu geceler ve günler bereketini iki ibadetten alıyor. Biri kurban, diğeri de hac. Zilhicce'nin 10. günü Kurban Bayramı'dır. Bugünde ve devamı bayram günlerinde kurban kesilir.

Ama asıl bu gece ve gündüzlerde sırasıyla hac ibadetleri yapılır. 8'inde hacılar Mina'da bulunur, 9'unda Arafat'ta olurlar, 10'unda Müzdelife vakfesi yapar, kurban keser, şeytan taşlar, tavaf yapar. 11'inde ve 12'sinde de sırasıyla üç şeytan taşlanır.

***

Peygamber Efendimiz Zilhicce'nin bu 10 gecesini başta oruç ve namaz olmak üzere ibadetlerle geçirirdi. Ve bu gecelerin faziletini şöyle dile getirirdi:

"Allah'a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesi'ne denktir."

"Allah katında içinde bulunduğumuz şu günlerlerdeki (Zilhicce'nin ilk on günü) salih amelden daha sevimli (salih amelin bulunacağı) başka günler yoktur."

Sahabiler, "Yâ Resulallah, Allah yolunda cihatta mı" diye sordular.

"Evet, Allah yolunda cihat da. Meğerki bir adam nefsiyle ve malıyla cihada çıkıp da kendisine ait mal ve nefisten hiçbir şeyi geri getiremez olursa. (İşte onun ameli bu on gündeki amelden daha faziletlidir)" buyurdu.2

Hadislerde anlatılan oruç günleri Zilhicce'nin ilk dokuz günüdür. Çünkü onuncu günü Kurban Bayramı'nın birinci günüdür, bugün oruçlu olmak caiz değildir.

***

Bugünlerde birkaç milyonu bulan büyük bir iman topluluğu Mekke caddelerinde İlâhi aşk ve sevgiyle çalkanır, Kâbe-i Muazzama, yurdunu yuvasını, çoluk çocuğunu terk eden fedakâr mü'minlerle dolup taşar. Hepsinin tek gayesi vardır: Allah'ın rızasını kazanmak, af ve bağışlamasını celbetmek, ebedi emellere ve ruhani neşelere ulaşmaktır.

Böyle yüce bir gaye uğrunda iman heyecanıyla ürperen mü'minlerin ruhaniyetleri hepimizin kulluk ufkunda rahmet bulutları sevk eder, oralardan esen inâyet rüzgârları gönüllerimizi sarar ve cennet-misâl zevk ve safalarla dordurur.

Bu günleri ve geceleri şimdiden şuurlu ve uyanık halde geçirmek Kurban Bayramı neşesine, hac ibadetinin o ulvi ve saadet dolu anlarına hazırlanmak, hacca gidemesek dahi, o İlâhi ziyafetten azami ölçüde istifade etme yoluna girmeye gayret göstermektir.

Gündüzleri mümkünse oruçla, geceleri de namaz, istiğfar, salâvat gibi manevi meşguliyetlerle geçirmek, Kur'ân'a muhatap alarak iç zenginliğimizi arttırmaya çalışmak her yönüyle güzel bir seyirdir.

Böylece hacca gitmeden de halis bir niyetle hac sevabını, Arafat'ta vakfeye duramasak da kendimizi hayalen o kutsal mekânda hissederek o anların zevk ve neşesinden mahrum kalmamış oluruz.
Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.