Zeytinyağı ihracatına fiyat darbesi

Zeytinyağı ihracatına fiyat darbesi

Zeytinyağında yeni sezona rağmen fiyatların gerilememesi ihracatta sıkıntıya neden oldu, sezonun ilk ayında ihracat yüzde 35 geriledi.

Zeytinyağında yeni sezona rağmen üretici fiyatının litre başına 19 lira seviyesinde tutunması, ihracatı zora soktu.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkan Yardımcısı Ahmet Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytin ağacı varlığını son yıllarda hızla artıran Türkiye'de geçen yıl rekoltenin az olması ve dünya fiyatlarının yüksek gerçekleşmesi nedeniyle fiyat rekoru kırıldığını belirtti.

Yüksek fiyatın iç tüketimin yanı sıra ihracatı da vurduğunu, geçen yıl müşteri kaybeden ihracatçının, fiyatların değişmemesi nedeniyle bu yıl da sezona umutsuz başladığını dile getiren Topçu, piyasayı şekillendiren İspanya ve İtalya'da fiyatların gerilemesine rağmen Türkiye'de seviyesini koruması nedeniyle ihracat şansı bulamadıklarını söyledi.

Bunun rakamlara da yansıdığına işaret eden Topçu, kasım ayında Türkiye geneli zeytinyağı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35 düşüşle 718 tona gerilediğini bildirdi.

Topçu, şunları söyledi:

"Özellikle ambalajlı ihracatta inanılmaz bir pazar kaybımız var. Bunu temel nedeni fiyatlardaki aşırı yükseklik. Dış pazarda İspanyol ve İtalyan rakiplerle mücadele edecek durumda değiliz. Bu fiyatlarla ihracat mümkün değil. Zaten yaptığımız ihracatın hiçten farkı yok. Zeytinyağında rakip ülkelere karşı satış kanallarında yer edinebilmek zor bir iş. Bunun için uzun vadeli çalışma gerekiyor. Onlarca yıldır Japonya'ya mal satmaya çalışıyoruz, yeni yeni oturmuşken bu ani fiyat yükselişi bizi rekabet edemez duruma getirdi. Şu anki fiyatlarla Japonya'da ya da bizim hedef pazarlarımız arasında yer alan Çin ve Hindistan'a mal satmamız mümkün değil. İhracatta Mısır'ın dahi gerisine düştük diyebilirim. Büyük emek vererek kazandığımız Romanya, Irak, ABD gibi büyük pazarları da böyle gidersek kaybedeceğiz."

Fiyatların gelecek dönemde nasıl seyredeceğinin henüz belli olmadığını kaydeden Topçu, hasat sezonu tamamlandığında eldeki ürün görüldükten sonra bu konuda değerlendirme yapılabileceğini sözlerine ekledi.

- "Zeytinyağı değerini buldu"

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Ümmühan Tibet ise 1 litre zeytinyağının raf fiyatının 25 lira seviyesinde olmasının normal karşılanması gerektiğini savundu.

Edremit, Aydın ve Akhisar'daki ticaret borsalarında zeytinyağı üretici fiyatlarının kalitesine göre 13 liradan başlayıp 19 liraya kadar yükseldiğini, marketlerdeki raf fiyatlarının ise 25 lira civarından olduğunu kaydeden Tibet, "Yeni sezonla birlikte zeytinyağı piyasasına yeni ürün girmesine rağmen fiyatta çözülme olmadı. Geleneksel olarak zeytinyağının fiyatı et, tereyağı ve peynirin fiyatıyla kıyaslanır. Geçtiğimiz yıllarda bu oran zeytinyağı aleyhineydi şimdi ise zeytinyağı hak ettiği değeri buldu" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.