Zeytinyağı fiyatlarında artış sürüyor

Zeytinyağı fiyatlarında artış sürüyor

Çanakkale'de en kaliteli zeytinyağının yapıldığı yerlerden Kazdağları eteklerindeki zeytin üreticileri, bu yıl rekoltenin düşük ve işçi maliyetlerinin ise yüksek olması yüzünden bugün kilosu 20-25 liradan satılan zeytinyağındaki fiyat artışının sürdüğünü

Bayramiç'te zeytinyağı üretimi yapan Pıtıreli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2 ay önce 15-17 liradan satışa çıkardığı zeytinyağını, bugünlerde 20-25 liraya satmaya başladı. Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, zeytinyağının kalitesine göre şişeleme yaptıklarını ve toptancıya litresini 20-22 liradan, perakende olarak ise 24-25 liraya sattıklarını ve fiyat artışının da durdurulamadığını belirtti. İlerleyen günlerde kaliteli zeytinyağı bulmanın zorlaşacağı ayrıca fiyat artışının süreceği beklentisi nedeniyle ürünün saklandığı öne sürüldü. 

KALİTESİZ ÜRÜN DE PİYASADA

Kooperatif Başkanı Tuncay Güngör, 'Dip yağı' denilen kalitesiz zeytinyağının bazı firmalarca rafine edilip piyasaya kaliteli zeytinyağı adı altında sürüldüğüne öne dikkat çekti. Zeytinyağının kalitesinin değişkenlik gösterdiğini, 0-9 arası dizem ve sonrasının ise asit olarak nitelendirildiğini belirten Güngör, Ege bölgesinde en makbul zeytinyağının 1-1.5 asit değerinde olan yağ olduğunu, daha yüksek asit değere sahip yağın ise tercih edilmediğini belirtti. Bölgelere göre damak tadının farklılık gösterdiğini ve büyük şehirlerde ise asit oranı daha düşük olan ve dizem değerindeki yağın tercih edildiğini belirtti. 

"GERÇEK ZEYTİNYAĞI BUZDOLABINDA DONAR"

Zeytinyağı toptancısı İlhan Dalgıç da bölgede yağ fiyatlarının artış gösterdiğini vurguladı. Zeytinyağı perakende satış fiyatının 20-25 lira arasında değiştiğini belirten Dalgıç, yağdaki sahtekarlığa dikkati çekti. Diğer bitkisel yağların zeytinyağı esansıyla karıştırılarak elde edilen ürünün gerçek zeytinyağı olmadığını kaydeden Dalgıç, şöyle dedi:

"Ancak bunlar kaliteli zeytinyağı görüntüsüyle satılıyor. Tüketici aldığı yağın saf zeytinyağı olup olmadığını anlamak için buzdolabına koyup donmasını beklemeli. Eğer yağ donmuyorsa o yağ saf zeytinyağı değildir. Gerçek zeytinyağı buzdolabına konduğunda donar. İşte fiyat artışlarının devam etmesinin bir nedeni de kaliteli zeytinyağının az bulunması. Tahminimce yaz aylarına kadar fiyatlardaki artış devam edeceği gibi, kaliteli yağ bulmak da zorlaşacak."

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.