Zatürre ve grip aşısının koronavirüsten koruması mümkün değil

Zatürre ve grip aşısının koronavirüsten koruması mümkün değil

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, zatürre ve grip aşısının koronavirüsten korumadığını söyledi

Aşıların karaborsaya düştüğüne dikkat çeken Müftüoğlu, paniğe kapılmamak gerektiğine dikkat çekti.

Müftüoğlu, Hürriyet'teki köşesinde ciddi bir aşı karaborsasının başladığını ancak aşıların koronavirüsten korumasının mümkün olmadığını belirtti:

Peki bu telaş niye?

"Bu aşıların bizi yakalanmaktan çok korktuğumuz bir COVID-19 enfeksiyonundan koruması mümkün değil. Ne grip aşısı yaptırarak COVID-19’a karşı müdafaa mekanizmanızı güçlendirebilirsiniz, ne de zatürre aşısı ile muhtemel bir COVID-19 zatürresine “Dur!” diyebilirsiniz. Peki bu telaş niye? Neden her gün uzmanlar bize “Bu aşıları yaptırmaya çalışın” diyorlar? Gaza mı geliyoruz? Yani bir tür “dolduruş durumu!” mu var?" diye sordu.

Zatürre aşısının ileri yaşlarda ve düşkünlerde ortaya çıkan zatürreye karşı başka zamanlarda da tavsiye edildiğini ifade eden Müftüoğlu, "Bu yıl pandemi de gündemimizde olunca risk grubundaki kişilere, “Eğer zatürre aşınızı yaptırmadıysanız, imkânlarınız müsaitse gelin bu yıl aşıyı bugünlerde yaptırmaya çalışın!” diyoruz. Çünkü o güçsüz bedenlerin oluşabilecek bir COVID-19 enfeksiyonunda COVID-19 zatürresine ek olarak bir de pnömokok zatürresini geçirmelerinin hayati tehlikelere yol açabileceğini iyi biliyoruz. Meselenin özeti budur" dedi.

Bu iki aşıyı herkesin mutlaka yaptırması gerekmiyor

Panik yapılmaması gerektiğini vurgulayn Müftüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilelim ki bu aşılara ulaşmak ve onları yaptırmak için gösterilen panik yersizdir, gereksizdir. Ve bilelim ki zaten önceki yıllara oranla çok daha yoğun koruma önlemleri alacağımız için (maske takacağız, mesafeli olacağız, her türlü bulaşmadan maksimum ölçüde korunacağız) soğuk algınlığı da grip de zatürre de geçmiş yıllara oranla daha az görülecektir. Diğer taraftan bu yıl bağışıklık sistemimizi de güçlü tutmaya çok özen göstereceğimiz kesindir. İşte bu nedenle bu iki aşıyı herkesin mutlaka yaptırması gerekmiyor. Paniğe kapılmanın anlamı yok. Karaborsacılara fırsat vermenin, aşı stoklayıp yanlış yollara girmenin hiç kimseye faydası olmayacak.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.