Bakara Sûresine Bakış

Medeni sûrelerden olup 286 âyettir. Fâtiha sûresinde Allah’tan istenen hidayetin ne olduğu bütün yönleriyle bu sûrede açıklanır. Hidayet, hem iman ve itikad esasları bakımından, hem de o imanın gereği olan ibadet ve davranış örnekleri bakımından ortaya konur.

Kur'an’daki en uzun sûredir. Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir.

Sûre, 67-73. âyetler arasında anlatılan bir kıssa münasebetiyle Bakara ismini almıştır. Kur’an’da; Yahudilerin inanç ve kültür hayatlarında önemli yeri olan sığır kültü, kalplerine yerleşmiş buzağı sevgisi, (2/93) Sâmirî’nin tapınılmak üzere yapmış olduğu buzağı heykeli (7/148) ve kesmeleri emredilen sığır (67/73) olmak üzere üç farklı bağlamda anlatılmaktadır.

Müfessirlerin, sığır kesme emrinin hikmetine dair yaptığı değerlendirmelerde ağırlık noktasını buzağıya tapınma inancının yanı sıra tevhide aykırı düşen bütün düşünce ve inançları zihinlerinden / kalplerden silinmesi amacı taşıdığı görülmektedir.

Bakara suresinin son iki ayeti “Âmene’r-Rasûlü” ismiyle meşhur olmuştur. Peygamberimiz’e Miraç gecesi vahyedilmiştir. (Müslim, İman 279) Bunların faziletiyle alakalı olarak Allah Rasûlü (s.a.v.) şöyle buyurur: “Bakara sûresinin sonunda iki âyet vardır ki bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur.” (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’an 10; Müslim, Müsâfirin 255)

Bakara sûresinde geçen ve hadis-i şeriflerde bildirilen Allah’ın isimleri şunlardır:

El-Muhît (19), el-Kadîr (20), el-Alîm (32), el-Hâkim (33), et-Tevvâb (37), el-Bâriu (54), el-Basîr (96), el-Vâsi’ (115), es-Semî’ (127), el-Azîz (129), er-Raûf (143), eş-Şâkir (158), İlah (163), el-Vâhid (162), el-Gafûr (173), el-Garîb (186), el-Hâkim (225), el-Hayy (255), el-Kayyûm (255), el-Aliyy (255), el-Azîm (255), el-Ganiyy (263), el-Veliyy (257), el-Hamîd (267), el-Habîr (234), el-Bedîu (117) (26 isim)

(Esma-i İlahiye, surede ilk geçtiği ayet numarası ile bir defa yazılıp sonraki tekrarlar yazılmamıştır,)

Sûre, kâmil mü'minlerin vasıflarını anlatarak başlar ve onların duaları ile sona erer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum