Yurtdışındaki müzayedelerden yazma eser satın alınacak

Yurtdışındaki müzayedelerden yazma eser satın alınacak

“Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Eser Sağlama Kurulu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği” yayımlandı

Yeni yönetmeliğe göre, nadir eser satın alma görevi kurula devredildi. 7 kişiden oluşan kurul, satın alınacak yazma ve eski harfli nadir basma eserlerin değerlerini tespit edip alınıp alınmamasına karar verecek.
 
Her yıl yüzlerce nadir, elyazması eseri, sahiplerinden alıp kütüphanelere kazandıran Kültür ve Turizm Bakanlığı, satın alma yetkisini ‘Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Eser Sağlama Kurulu’na devretti. Kurulun çalışma esaslarını belirleyen yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. “Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Eser Sağlama Kurulu Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği”ne göre kurul; 7 kişilik üyeden oluşacak. Ankara, İstanbul ve Konya Yazma Eserler Bölge müdürlerinin görev yapacağı kurulda, ayrıca kütüphanecilik, arşivcilik, sanat tarihi bölümlerinden öğretim görevlileri yer alacak. Kurul, satın alınacak yazma ve eski harfli nadir basma eserlere karar verip, değerlendirme eserlerin maddi değerlerini tespit edecek. Ayrıca bölge ve kütüphane müdürlüklerine yapılan eser bağış başvurularının kabulüne yönelik karar alacak. Alınacak eserler için 7 kişilik kurul oy kullanacak. Oyçokluğuna göre eserlerin alınıp alınmayacağı karara bağlanacak. Eşitlik halinde kurul başkanının olduğu tarafın oyu geçerli olacak. Üyeler 2 yıllığına seçilecek. Kurul, yıl içinde en az beş üyenin imzası ile toplanacak. Kurula girecek eserler, kurul toplantısından hemen önce, eser sahipleri hakkında herhangi bir bilgi içermeyecek şekilde kurul başkanına teslim edilecek.
 
Bin 195 elyazması eser satın alındı
 
Her yıl alım yapılan yazma eserler koleksiyonuna kazandırılacak eserler için ilk kez oluşturulan kurul, ilk toplantılarını yönetmelik yayımlanmadan önce gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen ilk toplantılarda başvuruda bulunan vatandaşların ellerindeki elyazmalarını değerlendiren kurul üyeleri, rekor düzeyde alım yaptı. 2014 yılı içinde kurul kararına göre bin 195 yazma eser satın alındı. 2014 yılı sonuna kadar ise 2 bin yeni eser Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı yazma eserler kütüphanelerinde bulunan koleksiyonlara kazandırılacak. 2012’de bin 44 eser, 2013’te bin 534 eser ve 2014 yılının bu dönemine kadar bin 195 eser satın alındı. Bu dönemde alınan eserler arasında; Mehmed Vasfi’nin yazdığı yaklaşık 200 yıllık Kur’an-ı Kerim, Nur Ali Şah’ın Divân adlı eserinin lake cilt kaplı bir nüshası ve Esterabadi’nin Tarih-i Nadir Şah’ı, Müzehhip Salih Zühdi imzalı 1881-82 tarihli Amme Cüzü yer alıyor.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.