Yunanistan'daki bankalar anlaşmaya rağmen kapalı

Yunanistan'daki bankalar anlaşmaya rağmen kapalı

Yunanistan'da bankalar, Avro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmaya rağmen açılmadı.

 

Yunanistan Bankalar Birliği sözcüsü, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı kalacağının daha önce ilan edildiğini belirterek, bugün bankaların gelecek günlerde açık olup olmayacağı konusunda açıklama yapacaklarını söyledi. 

Para çekme makinelerinden 60 avroluk günlük para limiti devam ediyor.

Yunanistan borsası da 29 Haziran'dan bu yana kapalı tutuluyor.

Yunan parlamentosunun en geç Çarşamba gününe kadar toplanarak Avro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmayla birlikte, bankaların sermaye yapısının yeniden düzenlenmesini oylaması bekleniyor .

Yunan vatandaşları da ATM'lerin önünde kuyruk oluşturmaya devam ediyor.

Yetkililer bankalar kapalı olduğu müddetçe, Atina'da nakit sıkıntısını hafifletmek için toplu taşıma araçlarının ücretsiz hizmet vermeye devam edeceğini belirtiyorlar. 

Bu arada, Avrupa Merkez Bankası (ECM) sözcüsü,  bankanın yönetim kurulunun bugün yaptığı toplantıda Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini aynı seviyede tutmaya karar verdiğini bildirdi.

Uzmanlar, ECM'nin Avro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan anlaşmadaki reformların Yunan parlementosunda onaylanmasını beklediğini belirtiyorlar. 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Brüksel'de kreditör ülkelerle yapılan toplantının ardından başkent Atina'ya döndü.

Çipraş, ilk toplantısını koalisyonun küçük ortağı ANEL partisi lideri Savunma Bakanı Panos Kammenos ile yapacağı öğrenildi.  

Öte yandan,  Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis, daha önce yaptığı açıklamada, kreditörle anlaşma yapılması halinde bankaların gelecek hafta en kısa zamanda açılabileceğini ifade ederek, bankalardan para çekilmesi ve yurt dışına para gönderilmesi gibi sermaye kontrollerinin iki ay veya daha fazla yürürlükte kalabileceğini belirtmişti. 

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Acil Likidite Desteği'ni (ELA) sabit tutması ile ülkede finansal bir çöküş yaşanmaması için 29 Haziran'dan bu yana ticari bankaları kapalı tutma kararı alarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlamıştı.

 AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.