Yumurta alırken üzerinde bu numara yazıyorsa bir daha düşünün

Yumurta alırken üzerinde bu numara yazıyorsa bir daha düşünün

Yumurta kahvaltılarımızın vazgeçilmez besini. Tazeliğinin yanı sıra yumurta alırken özellikle dikkat etmemiz gereken kodlar ne anlama geliyor?

Yumurta hepimizin evlerindeki en temel gıda maddelerinden biri. En sağlıklı proteinlerin başında gelmesinin yanı sıra çok da doyurucu. Özellikle organik beslenmek isteyenlerin işine yarayacak olan bilgileri derledik.

Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer. Yani faydadan çok zararı var.

Yumurtanızın nerden geldiğine önem veriyorsanız, üzerinde basılmış olan kod numaralarının anlamını bilmelisiniz.

Eğer kod 0 ile başlıyorsa organik demektir. Diğer bir deyişle tavuğun yetiştiriciliği ve kullandığı yem organiktir, hiçbir kimyasal barındırmadığından en sağlıklı yumurta da budur. Diğer yumurtalara göre pahalı olmasının sebebi de aslında tam olarak bu.

Eğer aldığınız yumurtanın üzerindeki kodun ilk rakamı 1 ise gezen tavuk yumurtasıdır. Kümeslerde değil, tavuk çiftliklerinde yetişen ve özgür gezen tavukların yumurtalarıdır. Organik yumurtadan sonra en sağlıklı yumurta budur diyebiliriz.

Kümes tavuğu yumurtalarının ise kodu 2 ile başlayacak şekilde düzenlenmiş durumda. Piyasada en fazla bu kodla damgalanmış yumurtalarla karşılaşabilirsiniz. 0 ve 1'de olduğu gibi organik ve sağlıklı yemlerle beslendiğini bu tür yumurtalar için söylemek pek mümkün değil.

Kod eğer 3 ile başlıyorsa kafes tavuğu, diğer bir deyişle tavuk çiftliklerinde fabrikasyon usulü üretilen yumurtaları düşünebilirsiniz. Bu tavukların çoğunlukla katkı maddeli yemlerle beslendiği söylenirken Türkiye'de de en fazla tüketilen ve en ucuz yumurta türü budur.

Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.