Yılbaşı kutlamak haram mıdır? Yılbaşı nedir? Noel nedir?

Yılbaşı kutlamak haram mıdır? Yılbaşı nedir? Noel nedir?

Kullandığımız Miladi Takvim'de eski yılın bitip, yeni yılın başladığı gün olarak 1 Ocak tarihi karşımıza çıkıyor. Bu tarih yaklaşırken, milyonlarca vatandaş Yılbaşı Kutlamak haram mıdır? sorusuna yanıt arıyor.

Yılbaşı nedir? ve Noel nedir? soruları, yaklaşan yeni yıl öncesi sıkça sorulur oldu. Noel ve Yılbaşı kavramları birbirinden farklı olsa da, dinimizde ikisi için de belirli hükümler vardır. Peki Yılbaşı kutlamak haram mı? Yılbaşı günah mıdır?

Yılbaşı nedir?

Yılbaşı, kullanılan Miladi Takvim'de eski bir yılın sona erip, yeni bir yılın başlaması anlamına gelir. Yılbaşı tüm dünyada o ülkenin yerel takvimi ile 31 Aralık gecesini 1 Ocak sabahına bağlayan gece kutlanıyor.. Batı ülkelerinde kültür haline gelmiş Yılbaşı kavramı, ülkemizde de bu kültürü takip edenlerce kutlanıyor.

Noel nedir?

Sık sık Yılbaşı ile karıştırılan Noel elbette ki Yılbaşından farklıdır. Noel, Hristiyan Alemi'nin Hz. İsa'nın doğumunu ihtiva eden 25 Aralık tarihinde kutladığı bayramdır. Bir çok adeti Yılbaşına benzese de, Yılbaşının aksine Hristiyan olmayan ülkelerde resmi olarak kutlanmaz.

Yılbaşı kutlamak haram mıdır?

Her ne kadar Yılbaşı kutlamak ile Noel kutlamak birbirinden farklı olsa da, Yılbaşı da en az Noel kadar bir batı kültürü öğesi olduğu için, en az Noel kadar Müslüman kültüründen uzak bir olgudur. Batıya özenip böyle kutlamalar yapmak ise dinimizde şöyle değerlendirilir;

"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır." (Ebu Davûd, Libas 4)

Yılbaşı kavramı, 12 Aylık Miladi Takvim sistemine ait bir olgudur. Müslümanlar ise Hicri Takvim kullanır. Bu nedenle Müslümanlar için geçerli olan Yılbaşı, Hicri Yılbaşı'dır ve çeşitli ibadetler ile karşılanabilir.

Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı daha önce konu ile ilgili bir fetva da verdi. Bir Cuma Hutbesinde konuya değinen Diyanet;

"Kendini ve yaratılış gayesini unutarak, değerlerimizle örtüşmeyen, insan hayatına katkısı olmayan gayrimeşru tutum ve davranışlar sergilemek bir mümine asla yakışmaz"

sözlerine yer verildi.

Risale Haber

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.