"Yeşil altın"da bereket var!

"Yeşil altın"da bereket var!

Antep fıstığı üretiminde bu yıl rekoltenin yüksek, fiyatların uygun olması bekleniyor.

Halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek, fiyatların uygun olması bekleniyor.

Dünya genelinde en fazla fıstığın Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Türkiye'de üretildiğini belirten Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) Başkanı Mehmet Kaya , dünya genelindeki 945 bin ton fıstığın yaklaşık 150 bin tonunun Türkiye'de üretildiğini ifade etti.

Bu yıl fıstıkta yüksek rekolte beklendiğine işaret eden Kaya, "Bu yıl için fıstık üretiminin yüksek olacağına, fiyatların da dengeye oturacağına inanıyoruz" dedi.

Kaya, sulama projelerine fıstık alanlarının da dahil edilmesi durumunda verimin daha da arttırılabileceğini kaydetti.

"FISTIKTA BEREKETLİ BİR YIL OLDU"
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de fıstıkların dane dolumuna girdiğini, yağışların fazla, don yaşanan gün sayısının az olmasının fıstık verimini olumlu etkilediğini söyledi.

Öztürkmen, geçen yıl fıstık rekoltesinde düşüş yaşandığını anımsatarak, "Bu yıl geçen yılki rekolteyi fazlasıyla aşacağımızı düşünüyorum. Bu anlamda fıstıkta bereketli bir yıl oldu. Geçen yıl kilogramı yıl 60 lirayı bulan kuru fıstık fiyatlarının bu yıl yeni mahsulün çıkmasıyla 30-35 lira bandına döneceğine inanıyorum" diye konuştu.

Fıstık üreticilerini de uyaran Öztürkmen, fıstık ağaçlarının bir yıl bol, bir yıl az ürün verdiğini hatırlatarak, ağaçlara her yıl aynı özenle bakmalarını tavsiye etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.