Yeni yıla kadar taze hamsi tüketilebilecek

Yeni yıla kadar taze hamsi tüketilebilecek

'Prof. Dr. İsmet Balık, balık severlerin yeni yıla kadar taze hamsi tüketebileceğini söyledi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, hamsi miktarı açısından güzel bir av sezonu geçtiğini söyledi.

Balık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezona göre hamsi üretiminin arttığını vurgulayarak, "Geçmiş yıllarda 300-400 bin tonlara kadar çıkan hamsi üretimi, ülkemizde 2014 yılında 180-190 bin tondu. Hakikatten balıkçılığımız için oldukça olumsuz ve verimsiz, balıkçılarımızın da karamsarlığa kapıldığı bir bir sezondu. Ancak bu sezon özellikle hamsi açısından oldukça iyi geçtiğini görmekteyiz" dedi.

Balık üretimindeki verimi etkileyen birçok etken bulunduğunu anlatan Balık, şöyle devam etti:

"Balığın avlanabileceği, sürü oluşturabileceği ve ürünün sularımıza gelebilecek deniz şartlarının oluştuğu bir ortam gerekiyor. Hava şartları uygun olmadığı sürece balık stokları olsa da özellikle hamsi balığının yeterli miktarda avlanması mümkün değil. Bu nedenle Karadeniz'de hava şartları hamsi balıkçılığı için oldukça uygun seyretmekte. Balıkçılarımız da oldukça fazla miktarda hamsi avcılığı yaptığını görmekteyiz. Hamsi göçmen bir balık türü. Sadece bizim sularımızda değil, kıyısı olan tüm ülkelerin sularında yaşamını sürdürüyor. Ancak ekim, kasım, aralık gibi kıyılarımızda bulunuyor."

- "Yılbaşına kadar halkımız bol miktarda hamsi tüketir"

Prof. Dr. İsmet Balık, balık severlerin yeni yıla kadar taze hamsi tüketebileceğine işaret ederek, "Hamsi üretiminde meteorolojik şartlar son derece önemli ama hamsinin bizim sularımızda daha çok avlandığı dönem ekim, kasım, aralık aylarıdır. Yılbaşından sonra çok fazla hamsiyi beklememiz mümkün değil. Hiç avlanmaz değil ama çok fazla avcılık bekleyemeyiz. Umarım aralığın sonu, yılbaşına kadar halkımız bol miktarda hamsi tüketir. İnşallah hamsi severler bu sene hakikaten güzel hamsi yerler" diye konuştu.

Balık severlerin aralık ayından sonra dondurulmuş hamsi bulabileceğini dile getiren Balık, dondurulmuş hamsinin 12 ay boyunca temin edilebildiğini kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.