Yeni LNG terminalleri maliyet ve bağımlılığı azaltacak

Yeni LNG terminalleri maliyet ve bağımlılığı azaltacak

Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, "Rusya ile Olası Bir Enerji Krizinde Türkiye'nin B Planı" isimli raporunda yeni yapılan LNG anlaşmalarının yararlı olduğunu söyledi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, inşa edilecek yeni sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminallerinin, Rusya ile yapılacak kontrat yenilemelerinde hem ucuz fiyatlarda anlaşma yapılmasını hem de tek bir ülkeye bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacağını bildirdi.

Karagöl, "Rusya ile Olası Bir Enerji Krizinde Türkiye'nin B Planı" isimli raporunda, Katar ile yapılan anlaşma sonucunda, Türkiye'nin LNG terminallerinden de gaz tedarik edecek olmasının ülkenin elini güçlendireceğini belirtti.

Katar'ın 24,5 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile dünyada üçüncü sırada yer aldığını hatırlatan Karagöl, "İnşa edilecek yeni LNG terminalleri, Rusya ile yapılacak kontrat yenilemelerinde hem ucuz fiyatlarda anlaşma yapılmasını hem de tek bir ülkeye bağımlılığın azaltılmasını sağlayacaktır. Tehditlerin fırsatları doğurduğu gerçeği ile hareketle, Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı sıkıntılı dönemi bir fırsata dönüştürmesi ve yeni enerji projelerine ara vermeden başlaması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Karagöl, Rusya'nın açıkladığı yaptırım paketinde enerjiyle alakalı bir konu başlığı olmamasına rağmen, iki ülke arasındaki ortak enerji projeleriyle ilgili belirsizliklerin artmaya başladığına dikkati çekerek, "Uçak krizi öncesinde dahi Türk Akımı'nda iki taraf arasında yol alınamadığı ve henüz ortada yapılmış bir anlaşma olmadığı düşünüldüğünde, projeye yönelik herhangi bir somut gelişme olmamıştır. Ayrıca Türk Akımı projesinde Türkiye'nin taleplerinin karşılanmaması sonucu proje Türkiye tarafından askıya alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde yaşanan sürecin Türk Akımı'ndan farklı olduğunu vurgulayan Karagöl, proje kapsamında Türkiye ile Rusya arasında uluslararası bir anlaşma yapılmış olması ve santralin inşasına halihazırda başlanması sebebiyle iki tarafın da projeden geri adım atmasının zor göründüğünü belirtti.

Karagöl ayrıca, Rusya ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın Akkuyu'nun feshi halinde yaptırımlar içeriyor olması ve doğalgaz transfer ettiği Batı Hattı ve Mavi Akım hatları düşünüldüğünde Rusya'nın enerji konusunda olumsuz adım atmasının kendisini ekonomik anlamda zor durumda bırakacağını ifade etti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.