Yeni katkı maddesi: Üzüm çekirdeği tozu

Yeni katkı maddesi: Üzüm çekirdeği tozu

Denizlili Mehmet Ökti'nin geliştirdiği ve patentini aldığı üzüm çekirdeği tozu, simit, ekmek, baklavadan sonra sucuk ve makarnada da kullanılmaya başlandı.

 Ökti, yaptığı açıklamada, üzüm çekirdeği tozunun insan sağlığı için çok faydalı olduğunu belirterek, bunun dünya genelinde yapılan bilimsel araştırmalarda kanıtlandığını ifade etti.

Askeriyeden malulen emekli olduktan sonra organik tarımla ilgilenen Mehmet Ökti, 2004 yılında ziyaret ettiği bir uluslararası tarım fuarında ilaç sanayisinde kullanılmak üzere üzüm çekirdeği tozu siparişi aldı.Üzüm çekirdeğinin sağlığa etkileri konusunda araştırma yapan Ökti, Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile iş birliği yaparak antioksidan özelliği bulunan üzüm çekirdeği tozunu geliştirdi.
Üzüm çekirdeği tozunun patentini alarak farklı denemeler yapan Ökti, özellikle çikolata ve bisküvi sektöründe büyük ilgi gören tozun, unlu mamuller, kuru yemiş, şekerleme, et ürünleri ve içecek sektöründe de kullanılabileceğini saptadı. Ekmek, simit, baklava, çikolata, helva ve lokum gibi ürünlere başarıyla uygulanan üzüm çekirdeği tozu, son olarak büyük firmaların ortaklığıyla makarna ve sucukta da kullanılmaya başlandı.

"Üzüm çekirdeği tozu zararlı toksinleri atıyor"

Bugüne kadar içecek, unlu mamuller, et ürünleri ve tatlı yapımında üniversitelerle Ar-Ge yaptıklarını, sanayi araştırmalarında da iyi neticeler elde ettiklerini vurgulayan Ökti, şunları kaydetti: "Üzüm çekirdeğinin, zararlı toksinlerin vücuttan dışarı atılmasında faydalı olduğu ve bağışıklık sistemini desteklediği bilimsel olarak kanıtlandı. Üniversitelerin desteğiyle kuru yemiş, ekmek, et üreticileri ile denemeler yaptık. Çikolata, bisküvi, gofret, helva, dondurma gibi ürünlerde kullandık. En son sucuk ve makarnada da büyük üretici firmalarla denemeler yaptık. Beğeni kazanınca firmalar, üzüm çekirdeği tozunu ürünlerinde kullanmaya başladı."

Firmaların büyük miktarda üzüm çekirdeği tozu istediğini, bunun için entegre tesise ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Ökti, Denizli bölgesinin bir üzüm üretim bölgesi olmasına rağmen çekirdeğin temini, kurutulması ve gıda katkı maddesi olarak üretilmesi için büyük çaplı yatırımın gerekli olduğunu dile getirdi.
Bu alanda ortaklıklar kurmak istediklerini ifade eden Ökti, üzüm çekirdeği tozunun büyük bir ihracat potansiyeli olduğunu savundu.

Yiyeceklerin besin değerini zenginleştiriyor

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sebahattin Nas da üzüm çekirdeğinin işlenerek gıdalarda takviye edici katkı maddesi olarak kullanımının sağlığa olumlu etkilerinin bulunduğunu söyledi.

Nas, "Çekirdek içerisindeki fenolik bileşiklerin sağlığa olumlu katkısı var. Yağ, protein ve karbonhidrat yönünden zengin olan çekirdeklerin gıdalarda değerlendirilmesi güzel bir gelişme. Üzüm çekirdeğinin işlenerek gıda maddelerine katılmasını, yiyeceklere besin değeri bakımından zenginlik vermesi açısından olumlu buluyoruz" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.