Yemde indirim kücükbaş besicilerini sevindirmedi

Yemde indirim kücükbaş besicilerini sevindirmedi

Yemde yapılan KDV indirimine sevinemeyen koyun ve keçi yetiştiricileri destek bekliyor.

Bursa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yıldırım Oran, yaptığı açıklamada, “Hükümet tarafından çok önemli bir uygulama gerçekleştirilip yemde KDV oranı düşürüldü. Türkiye'de en fazla yem tüketimi kanatlı sektörü ve sığırcılıkta var. Keçi yetiştiriciliğinde yem tüketimi bu sektörlerdeki kadar fazla değil. Sektörde en fazla sıkıntılı olan koyun keçi yetiştiricilerine bu indirimin pek faydası yok. Bu konunun göz önüne alınmasını sayın bakanımızdan istirham ediyoruz" dedi.

Hükümetin yem ve gübrede KDV oranlarını yüzde 1'e düşürdüğünü ifade eden Oran, şöyle konuştu: “Bu uygulama için bakanımıza ve bakanlık mensuplarına teşekkür ederim. Türkiye'de yem tüketimi hayvanların çeşitlerine göre değişiyor. En fazla yem tüketimi kanatlı sektörü ve sığırcılıkta. Keçi yetiştiriciliğinde yem tüketimi fazla değil. Keçi yetiştiricileri neredeyse hiç yem kullanmıyor. Çok az konsantre yem kullanıyor. Bu durumda çok faydalı olan KDV indiriminden maalesef istifade edemeyecekler. Koyun yetiştiricilerinin de sezonda konsantre yem ihtiyacı oluyor. Bu durumu biz bir tenkit olarak değil, gerçeğin tespiti olarak dile getiriyoruz. Eğer imkan varsa revizesini istiyoruz. Bu konuda gerekli çalışmanın yapılarak, koyun ve keçi yetiştiricilerine, yani hayvancılık sektöründeki en zor durumda olan bu üreticilere yarayacak bir düzenlemenin yapılmasını rica ediyoruz."

BESİCİLERE KAR UYARISI

Önümüzdeki günlerde kar yağışı beklendiğini belirten Oran, “Bu bizim için güzel bir haber, fakat geçmiş yıllarda olduğu gibi geçen sene 150'ye yakın üyemizin ağılı kar sebebiyle çöktü. Hayvanlar telef oldu. Birkaç üyemiz karda mahsur kaldı. Bu sebeple kar yağışlarından önce koyun ve keçi yetiştiricilerinin önce kendileri ve hayvanları için her ihtimale karşı gıda maddelerini tedarik etmeleri lazım. Geçen yıllarda görülen felaketle karşılaşmamaları için kar yağışlarından sonra çatılarını kürümesi lazım" dedi.
Bursalı yem satıcısı Cem Durmaz ise, “1 Ocak'dan itibaren yemdeki yüzde 8'lik KDV yüzde 1'e düştü. Bu durum hayvan besleyenler için bir artı oldu. Bu da yem çuvallarında 5 liralık bir indirime neden oldu. Hayvan bakmak zor. İnşallah bu indirim çiftçi için hayırlı olur" şeklinde konuştu.

IHA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.