''Yediveren inciri''nin hasadına başlandı

''Yediveren inciri''nin hasadına başlandı

Ege bölgesinde sadece Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yetişen ve yıl içinde bir ağaçtan 7 kez meyve alınması nedeniyle "yediveren inciri" adı verilen incirin hasadına başlandı.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmancık, Dalbahçe, Avşar ve Kurudere Mahallelerinde yetişen ve normal şartlarda mayıs ayı ortalarında hasad edilen yediveren incirinin bu yılki hava koşulları nedeniyle 1 ay gecikme ile yapıldığını belirtti.

Değişik dönemlerde 7 kez hasat edilen yediveren incirinde rekoltenin geçen yıldan daha iyi olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Şenol, "Üreticiler, bu sene incirden memnun olduklarını, rekolte ve fiyat olarak yüzlerinin güldüğünü belirtiyorlar. Mahallelerimizde toplanan ürünler Turgutlu Hali'ne getiriliyor. Günde yaklaşık 20 ton ve üzeri incir geliyor. Halde toplanan incirler büyük oranda İstanbul, Ankara bölgesine gönderiliyor " dedi.

Yediveren incirinden hasat öncesinde üreticilerin para kazandığını söyleyen Şenol, "Bölgemizde yetişen yediveren inciri, ilk olarak erginleşmeden önce yani süt inciri dediğimiz dönemde toplanarak daha çok Almanya, Hollanda, ve Belçika'ya ihraç ediliyor. Kozmetik ve çikolata sanayisinde kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Osmancık Mahallesi Muhtarı Salim Çetin de, rekolte ve fiyat bakımından üreticilerin yüzünün güldüğünü belirterek "Son yıllarda mevsimlerin değişmesi incir hasadında da değişimlere neden oluyor. Aslında mayıs ayı sonunda başlayan incir hasadımız son yıllarda mevsimlerin değişmesi nedeniyle gecikmeli olarak başlamaktadır. Bu yıl Haziran ayının 20’sinde başlayan hasadımızın Eylül ayına kadar sürmesine neden olacaktır. Tek dileğimiz ürünümüzün iyi bir hasat dönemi geçirmesi ve 3 ile 5 lira arasında alıcı bulan fiyatların daha aşağılara düşmemesidir" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.