Yazın plaj, kışın psikolog arıyoruz

Yazın plaj, kışın psikolog arıyoruz

Veri tabanında 870 binden fazla firma bulunduran Türkiye’nin online rehberi YellowPages’in verilerine göre, Türk kullanıcılar mobil cihazlardan yaz aylarında plajları, kışın ise psikologları arıyor.

Türkiye’nin online firma rehberi YellowPages bünyesinde 670 kategoride 840 binden fazla firma datası yer alıyor. Her ay 3 milyondan fazla firma YellowPages üzerinden sorgulanıyor. Peki en çok aranan firmalar hangileri? Hangi yaş grubu yaz ve kış aylarında en çok nereleri arıyor? 2015’in başından beri tüm arama trafiği içindeki mobil kullanım oranı yüzde 48.5 seviyesinde. Arayanların yüzde 42’si 25-34, yüzde 24’ü 18-24 yaş aralığında. Kışın yapılan firma aramaları yaz aylarına göre yüzde 47 daha fazla. Kışın doktor aramaları ortalama yüzde 94 daha fazla. En ciddi artış ise diş doktorları (yüzde 60), KBB uzmanları (yüzde 138) ve jinekologlarda (yüzde 109) yaşanıyor. Psikolog aramaları ise kış mevsiminde yüzde 122 artış gösteriyor. Kışın yaz aylarına göre daha fazla diyetisyen (yüzde 148) daha fazla fitness merkezi (yüzde 78) aranıyor. Restoran aramaları ise yaz mevsimine göre yüzde 50 daha fazla seyrediyor. Tüm ziyaretler içinde erkek ziyaretçi oranı yüzde 58.8, kadın ziyaretçi oranı ise yüzde 41.2. Yaz mevisiminde kışa göre artış yaşanan sektörler ise şöyle: Plajlar (yüzde 91), kamp alanları ve kamp malzemeleri (yüzde 72), yüzme havuzları (yüzde 69), öğrenci yurtları (yüzde 55), pansiyonlar (yüzde 40), araç kiralama (yüzde 27), halı kilim yıkama (yüzde 25).

Pazartesi arama günü

Veri tabanındaki firma aramaları en çok pazartesi en az ise pazar günleri yapılıyor. Doktorlar için de en çok aramayı hafta başında yapıyoruz. Haftalık doktor aramasının yüzde 18’i pazartesi günleri yapılıyor. Birçok kategoride olduğu gibi alışveriş için en çok araştırma yaptığımız günler de pazartesi ve salı. Ev ile ilgili her türlü tamirat, tadilat işlerini de pazartesi gününden itibaren araştırmaya başlıyoruz. Kadınlar hafta sonuna doğru bakıma giriyor. Güzellik merkezleri için en çok arama perşembe ve cuma günleri yapılıyor. Pazar günleri internet veya aramalardan haftanın diğer günlerine göre daha uzak duruyoruz. Kadın giyim firmaları aramaları en çok cuma en az pazar günleri yapılıyor. Tüm giyim kategorileri içinde ise yüzde 53’lük oranla kadınların üstünlüğü var. Erkekler kadınlardan 4 kat daha fazla otomotiv araması yapıyor. Yaklaşık 14 milyon ziyaretçinin 8 milyona yakını 18-34 yaş aralığında. En çok kullanımı 25-34 yaş aralığı yapıyor.

KOBİ’lere destek

YellowPages Genel Müdürü Semin Özmoralı “İnternetin en yoğun kullanım amaçlarından biri, yerel arama yapmak. Kullanıcılar, yani KOBİ’ler açısından müşteriler, hızlı ve doğru şekilde, bulundukları bölgedeki yerel işletmeleri arıyor; adres tarifi, çalışma saatleri, ödeme yöntemleri gibi bilgilere ulaşmak istiyor. Biz de yerel arama ve dijital pazarlama uzmanlığımızın bir uzantısı olarak, KOBİ’lere bu alanlarda destek oluyoruz. KOBİ’lerin yerel aramalarda üst sıralarda bulunması amacıyla platform ve danışmanlık sağlıyoruz. Dijital firma rehberleri, hedefe yönelik firma bilgisini sunabilmek için yerel arama ilkelerine en uygun şekilde hareket etmek zorunda. Bugün dijital dünyada öne çıkabilmek için mümkün olduğunca fazla noktada, web sitesinden online firma rehberlerine, mobil sitelere, portallara, bloglara, sosyal medya platformlarına kadar var olmak gerekiyor” dedi.

Yol tarifi ilk sırada

Dijital ortamda yapılan aramaların başında yol tarifleri geliyor. Kullanıcılar en doğru veriye ulaşmak için de dijital haritaları tercih ediyor. Her iki kullanıcıdan biri arama yaptığı yere aynı gün içinde gidiyor. Bu noktada dijital haritalarda var olmak ve bulunabilmek artık firmalar için hayati bir öneme sahip. Özellikle KOBİ’ler için bu haritalarda yer almamak ticari bir kayba yol açabiliyor.

Yılın ilk yarısı Çin mutfağı aradık

YellowPages son olarak 2015’in ilk 6 ayında kullanıcıların en fazla nereleri aradığını sıraladı. YellowPages’te yılın ilk yarısındaki aramalarda en fazla artış yüzde 142 oranıyla Çin mutfağı restoranlarında yaşandı. Bu aramayı yüzde 139’luk artışla güneş enerji sistemi firmaları izliyor. Yılın ilk aylarında yaşanan şiddetli karın kullanıcıları kayak merkezlerine yönlendirdiği görülüyor. Rakamlara göre kayak merkezlerinin aranma oranı yüzde 97 arttı. İlk 6 ayda artış gösteren diğer sektörler arasında online firmalar da yer arıyor. Online firmaların aranma oranında yüzde 70’lik bir yükseliş söz konusu.

star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.