Yarına sağ çıkalım diye dua etmek gereksiz bir dua mı?

Yarına sağ çıkalım diye dua etmek gereksiz bir dua mı?

Bazı durumlar, özellikle dua etmenin vakitleridir

Soru: Ecelimiz belli olduğundan ve değişmeyeceğinden, yarına sağ çıkalım diye dua etmek gereksiz mi olur?

Cevap: 

Dua bir ibadettir. Her dua ibadet niyetiyle yapılmalıdır. Nitekim, Hz. Peygamber (asm) Efendimiz şöyle buyurur:

"Allah katında duadan daha şerefli bir şey yoktur." (Tirmizî, Daavat,1; İbn Mace, Dua,1)

"Dua ibadetin ta kendisidir." (Tirmizî, Bakara Sûresi Tefsiri, 16)

Nasıl ki, namaz, oruç ve zekat gibi ibadetleri, Allah emrettiği için yaparız, aynen bunun gibi duayı da Allah’ın emrine uyarak ibadet etmek için ederiz.

Bazı durumlar, özellikle dua etmenin vakitleridir. Hastalık, yağmursuzluk, bela ve musibetler ve her türlü ihtiyaç gibi..

Demek ki o vakitler, Allah’a dua ile yalvarmaya; acizliğimizi, zayıflığımızı, kusurlarımızı ve eksiklerimizi anlayıp Allah’a ilticaya ve her şeyin çaresini Ondan istemeye birer vesiledir.

Şu halde, “yarın sağ çıkalım inşallah” diye dua etmek de bir ibadettir. Bununla ibadet sevabını alırız. Yarın sağ çıksak da çıkmasak da fark etmez, biz bu dua ibadetini yerine getirmiş oluruz.

İbadet ve duada esas olan; istenilen şeyin elde edilmesi değil, Allah’a acizlik ve fakirlik haleti ile müracaat edip, onu merci bilmek ve onun rızasını kazanmaktır.

Öncelikle duanın bu sırının iyi anlaşılması gerekiyor.

Örneğin, güneşin batışı akşam namazının vaktidir. Biz namaz kılsak da kılmasak da akşam vakti geçecek ve yatsı vakti girecek. Biz vakit çıksın diye namaz kılmayız, aksine akşam namazı vakti geldi diye namaz kılarız. Zira bir kılsak da kılmasak da zaten akşam namazı vakti çıkacak ve yatsı namazı vakti girecektir.

Aynı şekilde güneşin ve ayın tutulmaları da "küsuf ve husuf namazları" denilen iki özel namazın vakitleridir. Bu namazları kılsak da kılmasak da ay ve güneş tutulması bitecektir. Biz, ay ve güneş tutulması bitsin diye değil, bu iki namazın vakti geldiği için namaz kılar, dua ederiz.

Yine, Ramazanın hilalinin görülmesi Ramazan orucunun vaktidir..

Vakitleri girince bu ibadetler ifa edilir.

Özetle, Allah bu günü götürecek yarını getirecek, bize düşen görev, bu gün akşama sağ ulaşmamız, yarına da sağ çıkmamız için dua etmektir, böylece ibadet etmiş oluruz. Allah hikmetiyle neyi uygun görürse o olur, akşama veya yarına sağ çıksak da çıkmasak da, dua etme ibadeti yerine getirmiş oluruz. (bk. Mektubat, 24. Mektup, Birinci Zeyli)

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.