Yaratan’ı sevince

“Cenab-ı Hak şu dünyayı insan için, insanı da kendisine ibadet etmesi için yaratmış.”

Kâmil manada iman sahibi bir insan Allah’ı çok sever ve O’ndan çok korkar. Bunun emaresi de O’nun emirlerine uymak ve nehiylerinden yani yasaklarından kaçınmaktır.Emirlerin başta geleni ise ibadettir.

İman eden, ibadet eder.
Zaten ibadet, imanın hayata uygulamasıdır. İbadetle ve itaatle hayatlandırılmayan bir hayat, zayıflar, nuru söner ve zamanla da kaybolur; ziyan olur gider.

Bir insan için düşünülebilecek en kötü hâl, en karanlık hayat tarzı da bu: İbadetten nasibini alamayan bir hayata sahip olmak.
İbadet bir paratoner, bir emniyet supabı; günah sağanağına karşı da şemsiyedir âdeta. Her gün yüzlerce günahın hücumuna uğrayan mümin, imanını, ancak Allah’a kulluğunu göstermekle kurtarır.

Günahlardan kaçınmak da ibadettir. Rabbimiz, insanı sınırsız duygu ve kabiliyetle yaratmış. Kendisine ihsan edilen duygularını kontrol altına alması ve istidatlarını Allah’ın rızası dairesinde kullanması, insanın halis bir kulluk mertebesine yükselmesi de ibadetle mümkün olur.

İbadetini aksatmadan yerine getiren insanda huzur olur, mutluluk olur. Kalbi ferah olur ve görevini yapmış olmanın sevincini hisseder ruhunda.

İbadet, insanın şahsi hayatını da disiplin altına alır. Kendini günlük hayatın akışına terk etmez. Yemesi, içmesi, yatması, kalkması, düşünmesi, konuşması hatta susması bile ölçülü olacağından, iş hayatı ve çevresiyle olan münasebeti belli bir intizam çerçevesinde olacaktır. Yaydığı güven ve huzur hâlesi, çevresini de saracaktır dalga dalga.

Peygamber Efendimizin “Her maruf şey, sadakadır” hadisi, ibadetin çerçevesini genişletmektedir. Meselâ:

Allah’ın emirlerini, İslâm’ın hakikatlarını bildirmek ve yayılmasına vesile olmak sadakadır. Yol göstermek sadakadır. Rahatsız edici şeyleri yoldan kaldırmak sadakadır. Zayıflara, hastalara, düşkünlere yardım etmek sadakadır. Güler yüz, yumuşak söz sadakadır. Sadaka ise ibadettir.

Maksadı Mevlânın rızası olan insanın oturması da, kalkması da; eğitimi de, çalışması da ibadettir.

Velhâsıl: Kalpleri Allah sevgisiyle çarpan insanların meydana getirdiği topluluğun mutlu ve huzurlu olacağına şüphe yok.

Ümit ederiz ki: Allahın rahmeti, bereketi ve affı böyle bir topluluğun üzerine yağmur gibi yağar. Dünya ve ahiret saadetine gark olur güzel insanlar…

Ali Rıza Aydın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.