Yapıcı hareket tarzının etkisi ve gücü

Bir devletin mevcut idaresini her hâl ve şartta onure ederek, öyle olmasa bile iyi niyetli varsayarak, olumlu icraatlar yapması için teşvik etmek, yapıcı hareket tarzının en önemli ve en kuvvetli noktasıdır.

Etik olduğu gibi sonuca ulaştırıcılığı en kuvvetli ve aynı zamanda tamamen stratejik bir metottur. Pasif değildir.

Her türden siyasî ve idarî sürece, yapıcı ve idare ile akışkan bir diyalog kurularak farklı bir şekil verilebilir diye düşünmekten kendimi alamıyorum ve öyle düşünüyorum. (Yazım tamamen genel prensiplerle ilgili olup, günübirlik siyasetle en ufak bir ilgisi yoktu. Daha çok etrafımızda millet menfaatine yapılmasını arzu ettiğimiz değişimler ve uygulamaların devlete vatandaş tarafından öneri yazılarıyla demokratik taleplerle yaptırılmasına çalışılmasının gerekliliği ve doğruluğu ile ilgilidir. Tabi bir yanlış varsa da aynı yöntemlerde yapılan uygulamanın yanlışlığının bildirilmesi gerekliliğini anlatmaya çalıştım.)

Gördüğümüz kusurları örterek, perde altında düzelmesine imkân vermek gerekir.. Perde altında düzelmesine çalışmaktan kastım da bu: siz bağırır çağırır, her türlü ithamı yaparak şikâyet ederseniz ve karşı tarafa hatasını anlama ve telafi etme alanını ortadan kaldırırsanız şayet, bunun bedeline de katlanırsınız.

Bu çok basit bir insan psikolojisidir.muhatabınızın yüzüne çarparsanız hatasını, o insanın özür dilemesini ve telafi edici davranış sergilemesini unutun...

Olumlu ve yapıcı hareket tarzı en etkili ve sürekli işe yararlığı olan ve sağlam, kalıcı sonuç getiren tek yöntemdir. . .

Bazılarının gözünde pasiflik olarak görülebilen ya da korkaklıkla ilişkilendirilebilen bu tavır, tam aksine, gerçek anlamda işe yararlılığı olan tek aktif tavırdır ve akıllıca bir cesarettir..

Aptalca, cahilce cesaretler, dosta düşmandan ziyade zarar verir.

Bu olumlu tavır zordur, emek ister, zaman ister, insan kazanmak ister, yıkıcı tavır gibi görselliği ve şaşası yoktur, zahmeti çoktur...

Ama iç dinamizmi ve enerjisi ise, en muhteşem eylemlerin ve isyanların, en şiddetli şikâyetlerin ve eleştirilerin tümünden coşkulu ve anlamca daha büyüktür.

Bozmak kolaydır, yapmak zor. Ben binlerce insanın kuru şikâyetle ve olumsuz tavırla eylemi ve isyanını güçsüz ve tesirsiz buluyorum.

Neden mi? Böyle bir eylemde ne sağlıyorsunuz? Taraflarınızı mı arttırıyorsunuz? Hayır. Size asempati ile bakanların sayısını mı arttırıyorsunuz? Evet. Devletin, hükümetin siz eylem yaptınız diye davranışını ve fikrini mi değiştiriyorsunuz? Hayır.

Hâlbuki iyi hazırlanmış samimi ve etkili sağlam bir yazının etki düzeyini ise çok daha kuvvetli ve işe yarar buluyorum.

Kalemi, kılıçtan daha keskin ve işe yarar buluyorum kısaca... 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.