Yahya Akengin, Edebiyat Hatıralarını Anlatacak

Yahya Akengin, Edebiyat Hatıralarını Anlatacak

Şair, yazar Yahya Akengin Bâbıâli Sohbetleri’nde, unutamadığı edebiyat ustalarıyla ilgili hâtıralarını anlatacak.

RİSALE HABER

Osman Esgice (Sanatalemi.net)

         Şair, yazar ve Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) Başkanı Yahya Akengin, Bâbıâli’de edebiyat hâtıralarını anlatacak. Edebiyatçı, gazeteci ve yazar Ahmet Özdemir’in takdimini yapacağı toplantı, Timaş Kitapkahve’de 11 Haziran Perşembe günü saat 18.00'de başlayacak.

         Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin düzenlediği “Bâbıâli Sohbetleri” yaz aylarında da devam ediyor. Sohbetlerin 249’ncusunda konuşmacı, Ankara’nın edebiyat ustalarından kabul edilen şair ve yazar Yahya Akengin olacak. Yahya Akengin, yazı dünyası ve edebiyat âleminde yakından tanıdığı şairleri, romancıları, hikâyecileri, ilim adamları ile sanatkârları anlatacak, onlarla ilgili olarak unutamadıklarını dile getirecek. Akengin, ebedî âleme göç etmiş olan edebiyatçıların yanı sıra yaşayan bazı şair ve yazarlarla ilgili duygu ve düşüncelerini de dinleyicilere aktaracak. Yahya Akengin, konuşmasının ardından katılımcıların sorularına cevap verecek.
                  
                            ŞAİR, ROMANCI VE TİYATRO YAZARI

         Edebiyatın değişik türlerinde eserler veren Yahya Akengin, 1946 yılında Bayburt’ta doğdu. Erzurum Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi, daha sonra edebiyat lisansını tamamladı. 1967’de başladığı edebiyat öğretmenliğini orta öğretimde, Gazi Eğitim Enstitüsü’nde ve ODTÜ’de devam ettirdi. 1979 yılında Kültür Bakanlığı Baş Müşavirliği’ne, 1985 yılında TRT Ankara Radyosu Tiyatro ve Eğlence Yayınları Müdürlüğü’ne atandı, TRT Televizyon Dairesi Başkanlığı uzmanlığında ve TRT Yayın Değerlendirme Müdürlüğü’nde bulundu.

         Şiir, roman ve tiyatro türlerinde 15 eseri yayımlandı. Eserleri dolayısıyla 9 ödül aldı. 1992 yılında Oğuz Dede romanına Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu “Sanat Ödülü” verildi. Sarkaç romanı ise İstanbul Tuzla Belediyesi 700.Yıl roman armağanlarını kazanan eserler arasına girdi. Akengin, aynı zamanda yazarların Meslek Odası konu­mundaki İLESAM (Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Meslek Birliği)’ın başkanlığını yaptı. Halen Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) başkanı. 1968 yılında başladığı yazı hayatını Hisar, Türk Edebiyatı, Doğuş Edebiyat, Milli Kültür, Boğaziçi ve Türk Dili dergilerinde sürdürdü. Bazı günlük gazetelerde tiyatro, sinema, kitap eleştirileri ve gezi notları yayınlandı. Eserleri çeşitli Üniversitelerde lisans tezi olarak ele alınan Akengin, birçok uluslararası toplantıya Türkiye’yi temsilen katıldı (Struga Şiir Festivali, Liege Şiir Bienali, Bağdat Mirbet Şiir Festivali, Tataristan Şiir Bayramı v.b.) Türkiye radyolarında çok sayıda radyo tiyatrosu yayınlanan Akengin’in senaryo çalışmaları da var. Yahya Akengin 1980-1985 yılları arasında Bakanlıklar Arası Film ve Senaryoları Denetleme Kurulu Üyesi olarak da görev yaptı. Akengin’in eserlerine MEB. Talim Terbiye Kurulu kararıyla lise ders kitaplarında yer verilmektedir. Eski Çarıklar ve Aile Bağları isimli tiyatro eserleri, Türkiye’nin hemen her yerinde ve KKTC’de sahnelendi. Yayımlanmış eserleri -  Şiir: İstesen, Akşamla Gelen, Çağ Sürgünü, Saatler ve Çehreler, Ötelerden, Kimselere Anlatmadım, Sözümüz Var; Roman: Özlem Yokuşları, Dönüş Acıları, Yaralı Dağlar, Oğuz Dede, Sarkaç; Tiyatro: Enver Paşa ve Büyük Ümitler, Eski Çarıklar, Aile Bağları; Radyo oyunları: Ceylan Vurmak, Torosların Öbür Yüzü, Plevne Günleri, Nene Hatun, Şirket Koltuğu.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.