Yağmur yağdı satıcının yüzü güldü

Yağmur yağdı satıcının yüzü güldü

Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir "Geçen yıl ortalamaların üzerinde kaydedilen yağış sayesinde çiftçinin kazancının artması traktör satışlarını da artırdı.

Kasım sonu itibarıyla traktör satışı 59 bin 200 ancak aralık ayı eklendiğinde bunun 65 bini geçtiğini tahmin ediyoruz” dedi.

Türkiye'de geçen yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışların tarımdaki verimlilik ve çiftçi kazançlarını artırdığı, bunun da traktör ve tarım ekipmanları satışına yansıdığı belirtildi.
Türk Traktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, traktör pazarının geçen yıl yüzde 14 büyüdüğünü, ihracatın ise 16 bin adedi geçtiğini söyledi.

Özdemir, yaptığı açıklamada, 2015'in sektör için çok bereketli bir yıl olduğunu ifade etti.
Geçen yıl Türkiye'nin mevsim ortalamalarının çok üzerinde yağış aldığını, çiftçilerin kazançlı bir yıl geçirdiğini dile getiren Özdemir, "Bitkisel tarımda, özellikle de hububatta üretim rekorları kırıldı. Buğday üretimi 23 milyon tona, arpa 8 milyon tona ulaştı. Hayvansal tarım da başarılı geçti. Çiftçilerimiz için verimli, bereketli, bol kazançlı bir yıl oldu. Çiftçi para kazanınca ne yapar? Traktör alır, traktörünü yeniler, ekipman alır. Geçen yıl da öyle yaptılar. Ve geçen yıl Türkiye traktör pazarı tarihi rekor kırdı" diye konuştu.

Kasım sonunda Türkiye'de traktör satışının 59 bin 200 olduğunu, aralık rakamlarının henüz gelmediğini ama yıl sonu itibarıyla toplam traktör satışının 65 bini geçtiğini tahmin ettiklerini aktaran Özdemir, pazarın bir önceki yıla göre yüzde 14 büyüdüğünü bildirdi.

Özdemir, Türkiye'nin 130'dan fazla ülkeye traktör ihracatı yaptığına da dikkat çekerek dış pazarda da hareketli bir sezon geçirildiğini, ihraç edilen traktör sayısının 16 bini aştığını belirtti.

"2016'da büyüme devam edecek"

İrfan Özdemir, sektörün 2016 yılında da büyümeye devam edeceğini öngördüklerini anlatarak, "Bunun ilk nedeni sonbahar ve kış yağışları iyi başlaması ve ocak ayının çok karlı geçmesi. Bizim sektörde şöyle bir deyim vardır, 'karlı yıl, kârlı yıl' denir. Bahar yağışları da mevsim normallerinde olacak gibi görünüyor. Dolayısıyla sektörümüzün verimli, rekoltesi bol bir yıl olacağını görüyoruz. Böylece 2016'da Türkiye'de tarım ve hayvancılığın iyi olacağını ve traktör pazarının da büyüyeceğini bekliyoruz" dedi.

Özdemir, büyümeyi sağlayacak ikinci etkenin Türkiye'de çiftçinin modern tarıma ve teknolojiye inancının artması, verimliliği arttırmanın yolunun teknolojiden geçtiğini anlayarak teknolojiye daha fazla yatırım yapmaya başlaması olduğunu kaydetti.

Türkiye traktör parkının yaşlı olması nedeniyle değişime ihtiyaç duyulduğunu anlatan Özdemir, Türkiye'deki 1 milyon 700 bin traktörün yüzde 55'inin 24 yaşın üzerinde olduğunu ve ekonomik ömrünü doldurduğunu söyledi.

"Kuzey Amerika ve Kanada'ya traktör ihraç ediyoruz"

Özdemir, Türkiye traktör ihracatının yüzde 90'dan fazlasını Tük Traktör'ün gerçekleştirdiğine işaret ederek, "Beş kıtada 130'u aşkın ülkeye ihracat yapıyoruz ve bunun yüzde 25'ini Kuzey Amerika ve Kanada'ya gerçekleştiriyoruz" dedi.

Türk Traktör'ün geçen yıl satış, ciro, üretim ve ihracat rekoru kırdığına dikkati çeken Özdemir, üretimin 47 bin 536 adet, iç piyasa satışın 33 bin, ihracatın da 14 bin 200 olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.