Ya bir de prosedür uygulanmasaydı?

Bu devleti Kemalistler kurdu. Kemalistlerin zembereği askerlerdi. Devlet mekanizmalarını, "halka hesap vermemek" üzerine ayarladılar.

İktidar çarkının kendi mantığı vardır. Ali'nin yerine Veli geldi diye işler çok farklı yapılamaz. Küçük çaplı eğilip bükülmeler olur elbette ama bir yere kadar... Sonra normale dönülür.

Ali'nin yerine gelen Veli, ne kadar iyi niyetli olursa olsun, sistemi değiştiremez. Çünkü sistem, birbirine uyumlu parçalardan oluşur. Birini değiştirdiğinizde diğerlerini de değiştirmeniz gerekir.

Yaşasın yeni kral

Uludere faciası, 2011'de değil de, faraza 2001'de meydana gelseydi. Ne fark ederdi? Hiç.
İş yine komisyonlara havale edilirdi... Cumhurbaşkanı yine "Karartma yok. Uludere aydınlanacak. Olayın ne olduğu ortaya çıkacak. Hukuki bir süreç bu..." derdi.

Ahmet Necdet Sezer öyle derdi, şimdi Abdullah Gül söylüyor. Çünkü o koltuğa oturunca böyle konuşmak gerekiyor.

Tekrar ediyorum: Bir saattir bu facianın nedenini bulma süresi. Çünkü orduda her şey kayıtlıdır: Kime hangi bilgi gitti, kim kime hangi emri verdi bellidir. Yazının olamadığı yerde, ses kaydı tutulur.

Evet, bir saattir ama ben 15 gün vermiştim: Bir hafta faciaya yol açan hatanın bulunması için... Bir hafta da bulguların sağlamasını yapıp raporu için...

Zaten Başbakan Erdoğan da facianın olduğu gün, "prosedür neyse onun uygulandığını" söyledi. Eğer prosedürden şaşma olsaydı, binde bir ihtimalle, "o karışıklıkta 34 can kim vurduya gitti" denebilirdi. Ama olmamış. Normal prosedür uygulandığına göre; hatanın kaynağı çoktan beri biliniyor.

Aslında bu yazılar boşuna: Ben bu konuda umudumu çoktan kestim.

Sabah

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.