Vergi ödemede kolaylık

Vergi ödemede kolaylık

Vergi dairelerinde POS cihazı ile tahsilat mükelleflere kolaylık sağlayacak. Böylelikle kredi kartıyla ödeme yapılabilecek.

Bankaya ödeme süresinin ise geçirilmemesi uyarısında bulunan yetkililer, vergi dairelerinde yıllık yüzde 14 olan gecikme faizinin, bankalar aracılığı ile gerçekleştiğinde yüzde 22’ye çıkabileceğini belirtiyorlar.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın vergi dairelerinde POS cihazları ile tahsilat yapılmaya başlanacağı açıklamasının temelinde esnafa POS cihazı ile yapacağı ödemede bankaya 40 gün kadar geç ödeme süresini de mükellef lehine kullanılmasını sağlamak amaçlı olduğu belirtildi. Ancak, vergi dairelerinde yıllık uygulanan yüzde 14'lük faizin aylık oranı yüzde 1,2 olurken, POS cihazı üzerinden yapılacak vergi tahsilatını ise mükellef bankaya ödeyememesi halinde yıllık yüzde 22-24, aylık ise yüzde 2'lerde faize mahkum olabileceği ihtimali ortaya çıktı. Ayrıca bankaların anapara ve faizi birlikte işlettiği ve 'mürekkep faiz' olarak da bilinen katlamalı faize mahkum edilmesi riskine dikkat çekildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda vergi dairelerinde POS cihazları ile tahsilata başlayacaklarını dile getirmesi gündeme oturdu. Buna göre, bir kısım vergi uzmanınca motorlu taşıtlar vergisi, beyan edilen kira ödemeleri gibi küçük tutardaki vergi borçlarının ödenmesinde önemli kolaylık getireceğini, daha da önemlisi kredi kartı ödemesinin mükellef için 40 kadar bir imkan getireceğini, ayrıca bankalarca taksit imkanı bulunduğunu da hatırlattı.

FAİZ RİSKİNE DİKKAT

Uzmanlar, “Küçük vergi borcu olan mükellefler için çok olumlu ve yerinde bir adım” nitelemesi yaptı. Ancak bir kısım vergi uzmanı ise 100 bin liralık vergi borcu olan mükellefe bankaların 100 bin liralık kredi açmadığına işaret ederken, tapu harcı gibi ciddi miktardaki vergilerin POS cihazı ile tahsilinin ardından mükellefin bankaya ödeyememesi halinde bankaların yüksek oranlı faizine mahkum olacağı riskinin bulunduğunu belirttiler.

MÜREKKEP FAİZ UYGULANIYOR

Bankalarda ayrıca 'mürekkep faiz' olarak da adlandırılan anapara ile faizi birleştirip her ay anapara haddine faiz yöntemini de uyguladığını hatırlatan uzmanlar, “Mürekkep faizi bankalar her ay yapıyor. Ama Maliye Bakanlığında yok" diye konuştu. Böyle bir durumun bir süre sonra mükellefleri bankaların 'faiz sarmalında boğacağını' belirten uzmanlar, “Kanuni bir düzenleme ile bankaların da maliye bakanlığının faiz haddini uygulayabileceği ve de 'mürekkep faiz' yapmayacağı getirilirse, olabilir” önerisini dile getirdiler.

ALTYAPIDA SORUN VAR

Vergi dairelerine kurulacak POS cihazı uygulamasına ise vergi dairelerinin vergi altyapısının şu anda hazır olmadığına, bankaların da vergi dairelerinde vergi tahsilatı altyapısının hazır olmadığına işaret ediliyor. Bankaların tüketici kredisi, ihtiyaç kredisi gibi kredi limitlerinin de tapu harcı gibi yüksek miktardaki meblağlara uygun olmadığı hatırlatılıyor. Bakan Ağbal ise değerlendirmesinde, vergi beyannamelerinin yüzde 99.8'inin elektronik ortamda alındığını, sayının ise 82 milyona ulaştığını ifade etti.


Yeni Şafak

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.