Üniversitede gündem: Risale-i Nur’un dünü, bugünü ve yarını

Üniversitede gündem: Risale-i Nur’un dünü, bugünü ve yarını

Üniversite bir araya gelen ilim adamları farklı konularda Risale-i Nur müzakeresinde bulundı

Risale-i Nur Enstitüsü tarafından düzenlenen Risale-i Nur Çalışmaları Çalıştayı, Üsküdar Üniversitesi Emir Nebi konferans salonunda gerçekleşti. Çalıştayın açılış konuşmasını Risale-i Nur Enstitüsü Sekreteri Mehmet Kaplan yaptı.

Risale-i Nur'un akademik camiada da tanıtılması çalışmaları

Kaplan, Risale-i Nur enstitüsünün kurulduğu günden bu güne Risale-i Nur’un akademik olarak çalışılması ve akademik camiada da tanıtılması adına seminerler, kongreler, paneller düzenlediğini belirtti. Ayrıca enstitüde farklı akademisyenler ile farklı konular işlendiğini, haftalık okumalar yapıldığını ve Risale-i Nur Enstitüsünün çıkardığı Köprü dergisinde makalesi yayımlanan yazarlar ile makale üzerine müzakereler yaparak makaleleri geliştirmek adına çalışmalar yürütmekte olduğunu ifade etti.

“Risale-i Nur ilmi açıdan da ele alınmalı”

Açılışın ikinci konuşması Risale-i Nur Enstitüsü Akademik Kurulu üyesi Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu tarafından gerçekleştirildi. Hacınebioğlu, çalıştayın mahiyeti hakkında bilgi verdi. Risale-i Nur’un manevi yönden ele alınmasının yanı sıra Risale-i Nur ile ilgili ilmi açıdan da çalışlmaların yapılması gerektiğini ifade etti. Hacınebioğlu, Risale-i Nur ile ilgili müzakerelere ağırlık vererek yeni fikirlerin ortaya çıkması gerektiğini, beyin fırtınalarının yapılması gerektiğini belirtti.

Hacınebioğlu, Üsküdar Üniversitesinde gerçekleştirilen; Risale-i Nur Çalışmaları Çalıştayı Neşir Hizmetleri masası, Risale-i Nur Çalışmaları Çalıştayı Sosyal ve Fen Bilimleri masası, Risale-i Nur Çalışmaları Çalıştayı İslami Bilimler masası, Risale-i Nur Çalışmaları Çalıştayı Edebiyat Kültür ve Sanat masalarını tanıttı, bilgilendirmede bulundu.

“Kısa ve eslem bir tariki nasip etmek rahmeti hakimetin şanındandır”

Üsküdar Üniversitesi Türkçe Eğitim Merkezi Koordinatörü Selçuk Duman da Bediüzzaman’ın Mesnevi Nuriye adlı eserinde  “Kısa ve eslem bir tariki nasip etmek rahmeti hakimetin şanındandır” sözünden hareketle bu tariki tanıma, inceleme, irdeleme bahtına ulaşma fırsatını yakaladığını ve bunun mutluluğunu dile getirdi. 

Duman’ın konuşmasından sonra görevliler eşliğinde çalıştayın gerçekleştirileceği sınıflara geçti.

Risale-i Nur’un dünü bugünü ve yarını tartışıldı

Risale-i Nur çalışmaları çalıştayı Neşir Hizmetleri masasında; Risale-i Nur’un dünü, bugünü ve yarını tartışıldı. Risale-i Nur çalışmalarının oluşum aşamasındaki konular müzakere edildi. Telif kronolojisinin konjonktürel şartlar ve tartışmalar eşliğinde çalışılması, edisyon kritik çalışmalarının yapılması ve tashihli nüshaların online erişime açılması, kavram haritasının çıkartılması ve ansiklopedik çalışma yapılması gerektiği ifade edildi.

Risale-i Nur ile ilgili akademik standartlar belirlendi

Risale-i Nur çalışmaları çalıştayı Sosyal ve Fen Bilimleri masasında; Risale-i Nur ile ilgili akademik standartların neler olduğu belirlendi. Risale-i Nur üzerine yapılan çalışmaları lisans, yüksek lisans ve doktora tezleri olarak kategorize edildiğinde, akademik standartların ancak doktora ve bazı yüksek lisans tezlerinde yakalanabildiğini belirtildi, hangi düzeydeki çalışmalara daha çok ihtiyaç olduğu tartışıldı. Risale-i Nur üzerine yapılan tez çalışmalarına bakıldığında genelde Hint alt kıtası ve Arap dünyasındaki çalışmaların zayıf olduğu ifade edildi.

İlahiyat camiasının Risale-i Nur’a bakışı tartışıldı

Risale-i Nur çalışmaları çalıştayı İslami Bilimler masasında; İlahiyat camiasının Risale-i Nur’a bakışı tartışıldı. Risale-i Nur’un ve İslami Bilimlerin önceliklerine değinildi, akademik kalite ve değer üzerinde duruldu. Türkçe, İngilizce ve Arapça çalışmalar arasındaki farklılıklar ele alındı. Akademisyen olmayan kişilerin yıllardan beri Risale-i Nur adına yaptıkları çalışmalara birer derleme olarak değinildi. Alandaki çalışılması beklenen konuların öncelikleri tartışıldı.

Risale-i Nur’da sanat ve estetik

Risale-i Nur çalışmaları çalıştayı edebiyat kültür ve sanat masasında; Risale-i Nur’da sanat ve estetik üzerine yapılan çalışmalar değerlendirildi. Bediüzzaman Said Nursi hakkında yazılan romanlar içerik ve üslup bakımından tartışıldı. Geçmişin muhasebesini yaptıktan sonra edebiyat ve sanat alanında Risale-i Nurlar için ne yapılması gerektiğine cevap arandı. Risale-i Nur üzerinden atölyeler, yarışmalar düzenleyerek daha fazla genç ile iletişim kurulması gerektiği belirtildi.

Risale-i Nur Enstitüsü Sekreteri Mehmet Kaplan’ın gerçekleştirdiği kapanış konuşması ardından program sona erdi.

Haber: Meryem Özkan
Fotoğraf: Melek Ozat
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum