UNESCO'nun Gaziantep'e verdiği unvan önemli, fırsat değerlendirilmeli

UNESCO'nun Gaziantep'e verdiği unvan önemli, fırsat değerlendirilmeli

Türkiye'nin dünyaca ünlü polisiye roman yazarı ve aynı zamanda memleketi Gaziantep'in kültür elçisi olan Ahmet Ümit, Gaziantep'in UNESCO tarafından gastronomi alanında 'Yaratıcı Şehirler Ağı'na alınmasının büyük bir şans olduğunu söyledi.

 Ümit, “Son zamanlarda Gaziantep’in adı olumlu olaylarla gündeme gelmedi. Sürekli olumsuz olaylarla gündemde yerini aldı. Bu bizim için, Gaziantep için bir fırsattır.” dedi. 

Kararın alınmasında önemli öğelerin bulunduğuna dikkat çeken Ümit, “Birincisi yemek kültürümüzü kendi ürünlerimizle yapıyor olmamız. Yani kendi ürettiğimiz tarımsal ve hayvansal ürünleri kullanıyor olmamız. Bu durum UNESCO için çok önemli. Diğer bir konuda bu geleneğin usta çırak ilişkisi içerisinde geliyor olması. Yemek kültürünün bir gelenek halinde bu güne kadar ulaşması.” ifadelerini kullandı. 

Gaziantep’in bir gastronomi kenti olduğunun altını çizen Ahmet Ümit, bundan sonraki süreçte tanıtım yapılması gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “UNESCO’nun kararıyla bu tescillenmiş oldu. Bundan sonraki süreçte en önemli adım tanıtım alanında atılmak zorunda. UNESCO’nun bu kararında istenen sonucun elde edilebilmesi için elbette izlenecek yol belli. Gerek Gaziantep’in gerekse yemek kültürümüzün tanıtımı içinde bizim Tahir Tekin Öztan’la birlikte daha önce yaptığımız yöntemler uygulanmalı. Şiir festivali, kitap festivali, fıstık festivali, kebap ve kutnu festivali yapmamız lazım. Kazan yemekleri festivali yapmamız lazım. Bizim gibi öncü şehirlerin elçilerini diğer şehirlerin temsilcilerini buraya çağırmalı ve bizden de onların şehirlerine gidilmesi gerekir. Bu festivallerle kentimizin görkemli mutfağını hem başka şehirlere ve dünyaya duyurmalıyız. Bunun için başta yerel yönetimler olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarına, iş adamlarına, kanaat önderlerine önemli tanıtıcı insanlara büyük roller düşüyor.” 

Gaziantep’in son dönemlerde olumsuz olaylarla anılmasının aşılmasında UNESCO’nun aldığı bu kararın önemli olduğuna da dikkat çeken yazar, başarı için el birliği ile hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Ahmet Ümit, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada el birliği şart. Siyasi düşünceler farklı politik yaklaşımlar bir yana bırakılmalı, ön yargılar bir yana bırakılmalı, şehrin kalkınması için her şeyde el ele vermelidir. Son zamanlarda Gaziantep’in adı olumlu olaylarla gündeme gelmedi. Sürekli olumsuz olaylarla gündemde yerini aldı. Bu bizim için fırsattır, Gaziantep için bir fırsattır. Bu fırsatı doğru değerlendirip şehrimizi hak ettiği saygın yere yükseltmeliyiz.”

CİHAN  

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.