Uluslararası geleneksel İslam sanatları “Hattat Hamid Aytaç” sempozyumu tamamlandı

Uluslararası geleneksel İslam sanatları “Hattat Hamid Aytaç” sempozyumu tamamlandı

İslam Sanatları adı altında her yıl farklı temalarda düzenlenen sempozyumların bu yılki konusu İslam yazı sanatlarına yön veren ve İslam dünyasının dikkatlerini İstanbul üzerine toplamayı başaran hattatlarının sonuncusu olan Hamit Aytaç oldu.

Mardin Artuklu Üniversitesi, Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi, Mardin Kadim Akademi Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi tarafından düzenlenen,  “Uluslararası Geleneksel İslam Sanatları ‘Hattat Hamid Aytaç’ konusuyla ele alındı. 

Online olarak düzenlenen ve iki gün boyunca hat sanatı düşkünlerinin merakla takip ettiği sempozyum da başta celî sülüs olmak üzere sülüs, nesih celî, ta’lik ve diğer yazı çeşitlerinde, hatta Latin yazılarında hemen hemen aynı kudrette kalem kullanan bir sanatkâr şahsiyetiyle kendisini sanat çevrelerine kabul ettiren Hattat Hamit Aytaç’ın eserleri ve yöntemleri üzerine ayrıntılı araştırmalar paylaşıldı.

Hat, tezhip, minyatür ve çini gibi başlıca İslam sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmak maksadı ile yapılan ve geleneksel hale getirilen İslam Sanatları sempozyum çalışmalarını son derece önemli bulduklarını aktaran Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, şöyle dedi:

“Anadolu’nun İslamiyet’i kabul ettiği ilk yıllarından itibaren ve özellikle Osmanlı zamanında mimari, sanat ve ilim alanında başkent muamelesi gören Diyarbakır ve çevre şehirlerinde yetiştirilen âlim şahsiyetlerin sayısında önemli bir artış yaşandığını söyleyebiliriz. Özellikle hat sanatının başta Diyarbakır ve Mardin olmak üzere birçok tarihi cami ve medreselerinde işlenmiş olduğunu görüyoruz. Hat sanatı ile yazılmış Bin kırk nadide el yazması eserin Moğol istilasından önce Diyarbakır ve Mardin’de bulunan medreselerde muhafaza edildiğini biliyoruz. Bu güzide sanatın ustalarını akademik düzeyde ele alarak eserlerinde ki inceliklerden yeni neslin haberdar edilmesini sağlayan bu tür sempozyumları önemsiyor, bu tür çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

Özcoşar, Hamid Aytaç’ın;  Kur’an cüzü, en’âm-ı şerif, Yasin-i şerif, dua ve evrad mecmuası, elifba türünde yayınlanmış eserleri yanında, Türkiye ve Dünya koleksiyonlarına girmiş ‘hilye, kıta, murakka’ gibi levha boyutlarında sayısız eserlerinin varlığına değinerek, Aytaç’ın Hat sanatına önemli bir değer kattığını söyledi.

 Hat Sanatına gönül veren ve bu sanatın geliştirilmesine katkı sunan önemli isimlerin zikredildiği sempozyumda Diyarbakır Dicle Üniversitesi ve Mardin Artuklu Üniversitesi Akademisyenleri sunumlar paylaştı.

 Mardin Artuklu Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre online olarak gerçekleştirilen sempozyumun video görüntülerine https://www.youtube.com/c/mauniv adresinden ulaşarak tekrar izlenebileceği bilgisi paylaşıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.