Üç şey vardır ki, kim onları yaparsa oruca dayanma gücü kazanır

Üç şey vardır ki, kim onları yaparsa oruca dayanma gücü kazanır

Hadis-i Şerif

Bismillahirrahmanirrahim

Enes (r.a.) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: Üç şey vardır ki, kim onları yaparsa oruca dayanma gücü kazanır. Su içmeden önce yemek yiyen, sahura kalkan ve kaylûle uykusuna yatan.
 
(Camiussağir - 3429)

İbâdetleri nasıl olursa olsun yapmak değil, en iyi şekilde yapmak esas olma­lıdır. Orucu da en mükemmel tarzda tutmak gerekir. Resûî-ü Ekrem (a.s.m.) oruçta sıkıntı çekmememiz, hem sağlıklı kalıp hem de diğer işlerimizi rahatça yürütebilmemiz için nasıl oruÇ tutmamız gerektiğini göstermiştir. Çünkü oruç sa­dece boş insanların işi değil, icabında herbiri değişik iş ve güçte çalışan, birçok işleri birlikte yapması gereken kimselerin yaptığı bir vazifedir. Hem orucunu en güze! şekilde tutacak, hem de işlerini sıkıntı çekmeden kolayca yürütelebilecek-tir. Hele bazı insanlar vardır ki ağır işlerde çalışır, diğerlerine göre güce, kuvve­te daha çok ihtiyaç duyar. Bunun için yukardaki tavsiyelerin büyük önemi vardır. İnsan hararate kapılıp çok su içer, midesini suyla doldurursa, yemeğe yer kal­maz, kalmayınca da oruçluyken çabuk acıkır, dayanma gücü bulamaz.

Oruç için sahura kalkmanın da büyük önemi vardır. Bir kimsenin iftarda yedi­ği yemekle yaklaşık yirmi dört saaî oruç tutmasıyla sahura kalkıp da yemek yi­yerek oruç tutması arasında elbette büyük farklar vardır. Sahura kalkan daha dayanıklı olur ve orucu daha rahatça tutar.

Kaylûle uykusunun da oruca dayanıklılık açısından büyük faydası vardır. Kaylûle, sabah kerahet vakti çıktıktan sonra ikindiden önceye kadarki süre içerisinde belli bir süre uyunan uykudur. Bu zaman zarfında alınan yarım saat uyku gecenin iki saatine bedeldir. Üstelik vücudu dinç ve zinde tutma bakımından da büyük bir öneme sahiptir. Bu gerçek ilmen de tespit edilmiştir. Dinlenen vücut oruca daha dayanıklı hale gelir.