Türkiye’nin üçte biri orman olur

Türkiye’nin üçte biri orman olur

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2023'e kadar Türkiye'nin yüzde 30’unu ormana dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

2002 ruhuyla yeniden seferber olduklarını vurgulayan Eroğlu, “Doğu ve Güneydoğu’da yatırımların hızlandırılması talimatı verdim. 2019’da GAP'ı bitiririz” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1 Kasım seçiminin ardından yaptıkları ilk toplantıda yatırım seferberliği başlattıklarını söyledi. Seçim sonuçları ve önümüzdeki 4 yıla ilişkin projeleri hakkında Yeni Şafak'ın sorularını cevaplandıran Bakan Eroğlu, seçim öncesi yatırım açılışları için gittiği 26 ilde AK Parti'nin milletvekillerini 25 arttırdığına dikkat çekti.

PROJELERİMİZ OY GETİRDİ

Vatandaşın diğer partilerin büyük hedef ve projelerin olmadığını ve boş vaatleri gördüğünü anlatan Eroğlu, “Büyük projelerimiz var. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 4 yıllık programında Türkiye'ye hem enerji, hem istihdam hem de kalkınma adına önemli yatırım projeleri var. Onların bir kısmı 2019 yılında bitecek. Hizmette AK Parti ile yarışacak bir parti yok. Bizim yaptıklarıma muhalefetin hayali bile erişemez. Gençler koalisyonun ne olduğunu bilmiyordu. Onlar koalisyonun ne derece zararlı olduğunu gördü” dedi.

2002 RUHUYLA SEFERBERLİK

Seçimlerden hemen sonra yaptığı koordinasyon toplantısında Doğu ve Güneydoğu'daki yatırımların hızlandırılması talimatı verdiğini vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, “Bölgede yatırımlara doludizgin devam edeceğiz. O bölgeyi kalkındıracağız. Önümüzdeki 4 yılda 2002 ruhuyla önemli icraatlara imza atacak. Halen terörün vurduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi, terör örgütünün temizlenmesinin ardından şantiyeye dönecek. Vatandaş terör örgütünün kendisine büyük zarar ve zulüm yaptığını gördü. Biz de yatırımlara doludizgin devam edeceğiz. GAP ve DAP projelerinde atağa geçilecek” diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN YÜZDE 30'U ORMANLIK ALAN OLACAK

Bin 628 maden sahasını rehabilite ederek tabiata kazandıracaklarının bilgisini veren Bakan Eroğlu, Türkiye'nin toplam orman alanının 21,7 milyon hektar olduğunu bunun da ülke yüzölçümünün yüzde 27,7'sinin orman alanlarından oluştuğu bilgisini verdikten sonra yeni dönem hedefini açıkladı. Eroğlu, "2023 yılı hedefimiz ülke topraklarının yüzde 30'una yani 23 milyon hektar orman alanına ulaşmaktır. Ormanlarımızı etkin biçimde koruyup geliştireceğiz. Hedefimiz verimli orman alanımızı 12,5 milyon hektara çıkarmaktır” değerlendirmesinde bulundu. Eroğlu, 2008-2012 yıllarını kapsayan ağaçlandırma seferberliğiyle 2 milyon 420 bin hektarla alanın ağaçlandırıldığına dikkat çekti.

GAP'ı 2019'da bitiririz

GAP'ın kilit projesi olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'ne dikkat çeken Eroğlu, "Dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2. büyük, kurulu güç bakımından 4. büyük baraj ve HES'i olacak. Kurulu gücü 1.200 MW, yıllık ortalama enerji üretimi 4,12 milyar kiloWatt/saat olacak. Sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 1 milyar TL katkı sağlayacak. Diyarbakır'ın rüyası Silvan Barajı ise, Atatürk Barajı'ndan sonra Türkiye'nin en büyük sulama maksatlı barajı olacak. Proje tamamlandığında 2 milyon 453 bin 720 dekar arazi sulanacak, yılda 88,4 milyon kiloWatt/saat enerji üretilebilecek" dedi.

Ergene hayat buldu

"Ergene Havzası'nda geliştirilen Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) ile sulam, içmesuyu, atıksu arıtımı, dere ıslahı ve taşkın erken uyarı sistemi, meteoroloji ve ağaçlandırma gibi pek çok alandaki projeler için 10 milyar TL'lik yatırım yapılacak. Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Gelibolu bölgesini içine alan TRAGEP; baraj, gölet, sulama tesisleri,ağaçlandırma ve ormancılık gibi konularda toplam 556 projeden oluşuyor."

Yusufelimiz de var

"Artvin Yusufeli Barajı 270 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın 3'ncü yüksek barajı olacak. Toplam depolama hacmi 2,13 milyar m3'lük baraj projesi kapsamında 540 MW kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1 milyar 827 milyon kiloWatt/saat elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Milli ekonomiye yılda 400 milyon TL katkı sağlayacak."

İç Anadolu'ya bereket

"KOP ile 12 milyon dekar arazi sulanacak ve İç Anadolu'ya bereket gelecek. Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerini kapsayan Konya Ovası Projesi kapsamında, Akdeniz'e boşa akan suların Konya Ovası'na yönlendirilmesi, Baraj, gölet ve sulama sistemlerinin tamamlanması, vahşi yeraltı sulamalarının yağmurlama sistemiyle kazandırılacak. KOP ile 2019 sonuna kadar 11 milyon dekar arazide sulama olacak."

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.