Türkiye'nin en büyük müzesinde açılışa doğru

Türkiye'nin en büyük müzesinde açılışa doğru

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, Şanlıurfa'da yapımı tamamlanan ve hafta sonu açılması planlanan Türkiye'nin en büyük müzesi unvanına sahip Halepli bahçe Müze Kompleksinde incelemelerde bulundu.

Kentte 200 dönüm alan üzerine kurulan ve 2 yılda tamamlanan komplekste, arkeopark ve mozaik müzeleri yer alıyor. Türkiye'nin kapalı alana en fazla eser sığdırılan müzesi olma özelliğini taşıyan kompleks, ziyarete açıldığında tarih tutkunlarına da farklı bir heyecan yaşatacak.

Teşhir edilecek 10 bin eser, kronolojik bir düzende ait oldukları döneme ilişkin görsel canlandırmalarla ziyaretçilerde adeta o dönemde yaşama hissi uyandıracak.

Yüzlerce insan ve hayvan figürünün işlendiği oyma taşlar, mezarlıklar ve kitabelerin bulunduğu müzenin hafta sonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılması bekleniyor.

"BÜTÜN ÇAĞLARI TEK TEK GÖREBİLİYORSUNUZ"

Genel Başkan Yardımcısı Nebati, kompleksini gezerek, Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan'dan eserlerle ilgili bilgi aldı.

Müzeyi yapım aşamasında da ziyaret ettiğini hatırlatan Nebati, kompleksi ziyareti sırasında 12 bin yıl öncesinden günümüze tarihi yaşayarak geldiğini söyledi.

Nebati, müzeyi gezmek için ziyaretçilerin geniş zaman ayırmaları gerektiğini belirterek, "Müzede imitasyon çok az, tamamı gerçek olarak kullanılmış ve arkeoloji müzesi 31 bin metrekare, mozaik müzesi de 6 bin metrekare kapalı alandan oluşuyor. Dolaştığınız zaman bunu dünyada göremezsiniz, 12 bin yıl önce başlayan serüveni bugüne kadar getiriyorsunuz, bütün çağları tek tek görebiliyorsunuz işte Şanlıurfa'nın göbeğinde Romalıların yaptığı mozaiklerle iç içeyiz. Anlatımını, görselliğini yakaladığınız zaman muhteşem bir görsellik de sağlıyor" dedi.

Müzeyi gezen kişilerin geçmişe yolculuğa çıkacaklarını söyleyen Nebati, kompleksin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Nebati, Şanlıurfa'nın bir cazibe merkezi ve herkesin kendine ait bir şeyleri bulabileceği bir kent olduğunu vurgulayarak, "Batılı birçok müze meraklısı buraya gelerek yapımı tamamlanan müzeyi gezmek istiyor, rezervasyonlar yaptırmak istiyorlar. Bunun için müzenin açılışını büyük bir merakla bekliyorlar" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.