Türkiye'den 1 milyarlık insani yardım eli
Başbakan’ın ‘alan el değil, veren el’ dediği Türkiye, son 2 yılda adeta yardım yağdırdı. Somali başta olmak üzere 5 ülkeye yapılan nakdi ve ayni yardım rakamı dikkat çekti.
TÜRKİYE doğal felaketler ve iç savaşların pençesinden kurtulamayan Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine 2 yıl içinde 1 milyar lira nakdi ve ayni yardımda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye artık alan el değil, veren el’ sözünü teyit niteliğini taşıyan yardımlar çerçevesinde Pakistan, Suriye, Filistin, Somali ve Libya’da yaşam mücadelesi veren insanların ihtiyaçları karşılandı. Türkiye bu dönem içinde sivil toplum kuruluşları, şahsi yardımlar ve Hazine desteğiyle Filistin’e 150 milyon lira, Pakistan’a 230 milyon lira, Somali’ye 400 milyon lira, Suriye’ye 20 milyon lira ve Libya’ya 200 milyon lira olmak üzere toplamda 950 milyon liralık destekte bulundu. Kayıt altına alınan rakam bu kadar gözükse de ferdi yardımlar ve gurbetçilerin de desteğiyle rakamın 1 milyar liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Yapılan yadımların içeriği ise şöyle;
En fazla yardım Somali’ye
8Somali: Son 60 yılın en ciddi kuraklığını yaşanan Somali’de 11.5 milyon insan sadece yaşamak için acil yardıma ihtiyaç duyuyor. Her gün açlık sebebiyle onlarca çocuğun hayatını kaybettiği Somali dramına Türkiye kayıtsız kalmadı. Ülkeye, şahsi yardımlar, sivil toplum kuruluşları ve hazine desteğiyle birlikte 220 milyon dolara yakın yardımda bulunuldu. Kızılay tarafından ülkeye 217 bin ton insani yardım yapıldı. Bunun yanında yüz binlerce çadır, battaniye, çöp poşeti, yatak, hijyen malzemesi gibi ihtiyaç malzemeleri gönderildi. Acil ihtiyaçlar çerçevesinde ülkeye 1 fork lift, 4 pikap, 1 tam donanımlı ambulans ve 1 minibüs sevk edildi. Bunun yanında ülkede yapılacak yatırımlar arasında, hastane, okul, lojistik, transfer kampı ve çöp toplama ve bandana gibi projeler de yer alıyor.
8Libya: 200’den fazla Türk şirketinin bulunduğu ve 25 bin Türk vatandaşının yaşadığı Libya’da rejime karşı yapılan ayaklanma ve isyan sonucu 1 milyon 300 bin kişi çatışmalardan etkilendi ve 665 bin kişi de mülteci durumuna düştü. T.C Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyon içinde yürütülen tahliye operasyonunda ise 24 bin 571 Türk vatandaşının tahliyesi gerçekleştirildi. Libya’ya bugüne kadar 200 bin tona yakın gıda, barınma, hijyen ve tıbbi malzeme yardımı yapıldı. Ayrıca ülkeye 450 çadır, 10 ambulans, 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, 1 haberleşme cihazı ve birçok doktor ve hemşire sevk edildi. Yardımların 50 milyonunun fiilen yapıldığı Libya’ya Türkiye 100 milyon dolar da hibe desteği sağladı. Hükümet yetkilileri yardımların 300 milyon doları bulacağı mesajını verdi.
İsrail’e rağmen destekler sürüyor
8Filistin: İsrail’in kuşatması altında olan ve şiddetli çatışmaların yaşandığı ülkede her gün yüzlerce insan yaşamını yitiriyor. İsrail Hükümeti tarafından ambargolu olan ve insani yardımın bile kabul edilmediği ülkeye Türkiye yardım elini uzattı. Filistin’e 2 yılda 135 tır gıda, barınma ve tıbbi malzeme yardımında bulundu. 2 kargo uçağı insani yardım malzemesi gönderildi. Bunun yanında ‘Gazze Türk Köyü’ inşası için 456 adet yaşam konteynırı, 16 mutfak konteynırı ve 16 adet banyodan oluşan 60 tır mühimmat yardımında bulunuldu. Ülkede 3.5 milyon dolar değerinde ‘Su Rehabilitasyon Projesi’ inşa edildi.
8Pakistan: Ülke bir yıl içinde 2 ayrı felaketle sarsıldı. Şiddetli muson yağmurları sonrası 20 gün içinde 1 milyon 700 bin kişinin hayatını kaybetti. 2 milyon ev kullanılmaz hale gelirken 121 yerleşim merkezinde hayat durdu. Ardından 7.2 büyüklüğünde bir depremle sarsılan ülkede 222 bin kişi yaşamını yitirdi. 300 bin kişinin yaralı kurtulduğu felakette 1.3 milyon insan evsiz kaldı. Kızılay ekipleri İslamabad’da kurduğu Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi ile çalışmalara vakit kaybetmeden başladı. Pakistan halkına Türk Kızılayı, T.C Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile 8 uçak, 178 tır ve 4 trenden oluşan 4 milyon 800 ton ağırlığında insani yardım malzemesi ulaştırıldı. Kızılay ayrıca 130 prefabrik evden oluşan ‘Hürriyet Kardeşlik Köyü’nü inşa ederek evsiz vatandaşları ev sahibi yaptı.
6 çadırkent inşa edildi her gün yemek veriliyor
ORTADOĞU’DAKİ ayaklanmanın son halkası olan Suriye’de de gerginlik sürüyor. Sokaklarda yüzlerce kişinin ölümüne neden olan muhalifler ile iktidar yanlılarının çatışmaları her geçen gün şiddetini artırarak devam ediyor. Ülkeye Türkiye tarafından 2 bin 800 adet barınma çadırı, 70 konteynır banyo, 22 bin adet battaniye, 11 bin adet yatak ve 4 seyyar mutfak yardımında bulunuldu. Ayrıca isyandan kaçan Suriyeli vatandaşlar için Yayladağı 2, Altınözü, Boynuyoğun, Reyhanlı ve Apaydın’da 6 çadır kent kuruldu. Kurulan çadır kentlerde binlerce kişiye her gün 3 öğün yemek dağıtımı yapılıyor.
Pakistan deprem ve sele yenik düştü
Yaşanan doğa felaketlerinde 3.3 milyon insan evsiz kaldı. 1 milyon 300 bin kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce insan işinden oldu. Türkiye Pakistan’daki drama sessiz kalmadı. Ülkeye 8 uçak, 178 tır ve 4 tren insani yardım yapıldı.
Haber7
