Türkiye-Yunanistan arası insan tacirlerine operasyon

Türkiye-Yunanistan arası insan tacirlerine operasyon

Avrupa Polis Teşkilatı (Europol) Türkiye'den Yunanistan'a kaçak göçmen taşımak için son dönemde lüks marka otomobillerin kullanıldığını ve insan tacirlerinin güvenlik birimlerine yakalanmamak için bazen otobanda 250 kilometre hız yaptığını açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında uluslararası organize suçlar ve terörizm konusunda iş birliği ve etkili çalışma ortamı sağlamak amacıyla kurulan Europol, 21 Temmuz tarihinde Balkan ülkelerinde yaptığı operasyonla insan kaçakçılığı gerekçesiyle 43 şüpheliyi gözaltına aldı.

Yunan polis ekiplerinin de destek verdiği operasyonlarda 43 şüpheliden 14'ü tutuklanarak cezaevine gönderilirken, insan kaçakçılarının kullandığı 25 lüks araç, çok sayıda elektronik eşya, cep telefonu, sim kart, kripto para madenciliğinde kullanılan aygıtlarla binlerce euro nakit paraya el konuldu.

Yapılan açıklamada söz konusu şebekenin Türkiye üzerinden Yunanistan'a ve oradan da Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerine yasa dışı yollarla insan kaçırdığı kaydedildi.

Kaçakçılar Meriç Nehri sonrası farklı güzergahlar takip ediyor

Polis, bir operasyonda büyük bagajlı lüks bir sedan araçtan tek seferde 15 mültecinin çıkarıldığını, şebekenin polisin dikkatini çekmemek için Meriç Nehri sonrasında belirli güzergahları takip ettiğini bildirdi.

Ekipler çoğu durumda mültecilerin panik yaptığını ve otoban üzerinde tehlikeli bir şekilde araçların bagajlarından inerek kaçmaya çalıştığı bilgisini verdi.

Kaçakçıların sığınmacılarla yerine göre kişi başına 2 bin ila 5 bin euro fiyatla anlaştığı belirtildi.

Son 1 ayda 66 fazla araç yakalandı

Europol, yaklaşık 2 sene boyunca düzenlenen operasyonlarda 100'den fazla lüks araç yakalandığını, bu otomobillerin 66'sının son 30 gün içerisinde ele geçirildiğini söyledi. Araçların çoğunluğunun Bulgaristan ve Gürcistan'da kayıtlı olduğu belirtilirken, insan tacirlerinin bu süre zarfında 442 mülteciyi yasa dışı yollarla Avrupa'ya sokmayı başardığı ifade ediliyor.

Europol'ün operasyonlarının Haziran 2016'da Atina hükümetince kabul edilen Yunan Ulusal Operasyon Planı adı altında yapıldığı açıklandı.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.