Türkiye, kiraz ihracatında Çin'e açılacak

Türkiye, kiraz ihracatında Çin'e açılacak

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYMSİB) Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, kiraz üretiminde dünyada birinci olan Türkiye’nin, Çin pazarına açılacağını söyledi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) çatısı altında bulunan UYMSİB yeni başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan oldu. Türk yaş meyve ve sebze ürünlerini dünya pazarlarına açmak amacıyla yoğun bir şekilde çalışmalarına devam eden UYMSİB’in yeni başkanlığına getirilen Prof. Dr. Senih Yazgan aynı zamanda Alara Tarım firmasında 1 yıldan fazla bir süredir yönetim temsilciliği görevini sürdürüyor.

Prof. Dr. Yazgan, konuşmasında şunları ifade etti: “UYMSİB yoluna kaldığı yerden devam edecek. Tüm projeleri yürütmeye devam edeceğiz. Görevime başladığım günlerde sektör adına ilk müjdeli haberimizi aldık. Artık Çin’e kiraz ihracı konusunda engeller ortadan kalktı. 2016 yılı ihracatta kiraz yılı olacak.” 

“ÇİNLİLER TÜRK KİRAZININ TADINA HAYRAN”

UYMSİB’in Çin ile ihraç izni konusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Prof. Dr. Senih Yazgan, şu bilgileri verdi: “Geçtiğimiz yıl Çin’den gelen heyet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte UYMSİB’de ağırlandılar. Türk kirazının tadına bakan Çinli heyetler kirazın tadına hayran kaldılar. Çinli Heyet’in Türkiye’deki temaslarının ardından ülkelerine döndüler ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bilgi paylaşımlarının ülkelerine döndüklerinde de devam ettirdiler ve kiraz ihraç izni konusunda nihai sonuca ulaşıldı.”

“KİRAZ ÜRETİMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ”

Türkiye’nin dünyada kiraz üretiminde birinci sırada olduğuna dikkat çeken Yazgan, UYMSİB olarak ihracatı da aynı dereceye getirmek istediklerini ifade etti. “İhracatımızda da üretimde gösterdiğimiz başarıyı göstermek istiyoruz. Bu yüzden 1.4 milyar nüfusu, 7 bin 600 dolar kişi başına düşen milli geliri olan Çin bizim için çok önemli” diye konuşan Yazgan, Çin pazarına girmenin kiraz ihracatını coşturacağını söyledi.

Yazgan, UYMSİB’in, Çin’den sonra Japonya’ya kiraz ve Bursa Siyah inciri ihraç izni, yine Güney Kore ve Çin’e Bursa Siyah inciri ihracatı konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini ve bu konularda da kısa zamanda sektörün yüzünün güleceğini ifade etti. 

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.