Türkiye için 'Korona Takip' uygulaması çıktı

Türkiye için 'Korona Takip' uygulaması çıktı

Türk şirketi Boni Global, koronavirüs şüphelilerini cep telefonları üzerinden izleyecek bir aplikasyon geliştirdi.

Dünyanın birçok ülkesinde hızla yayılan koronavirüsün (COVID-19) yayılım hızını yavaşlatmayı amaçlayan ve cep telefonu iletişimi üzerinden çalışan mobil uygulamalar test edilmeye başlandı. 

Bu kapsamda İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Türk Ar-Ge şirketi Boni Global de “Korona Takip” adlı bir uygulama geliştirdiğini duyurdu. Uygulamada, her kullanıcı için özel bir eşleşme kodu oluşturulup, kullanıcılar arasındaki etkileşimler yakınlık ve konum teknolojilerinin bir kombinasyonu kullanılarak izleniyor ve bu etkileşimlerin kaydı tutuluyor. 

Bir kullanıcının virüse maruz kaldığı bildirildiğinde, onun özel eşleşme kodu "risk altında" olarak işaretleniyor ve aplikasyon, onunla iletişim kuran tüm eşleşme kodlarına bildirim gönderiyor.

EŞLEŞTİRME MODU İLE RİSKİ GÖSTERİYOR

Ayrıca, başka bir kullanıcı "risk altında" olarak işaretlenen bir eşleşme kodu ile iletişim kurduğunda kendisine anında iletişim kurduğu kişinin risk altında işareti taşıdığı bilgisi yollanıyor. Bu bildirimler, kullanıcıların virüsü yayan bir vektör olmamalarına olanak tanıyarak bir sonraki adımda ne yapılacağıyla ilgili talimatları da içeriyor.

Korona Takip uygulaması ile, enfekte olan kişilerden hızla haberdar olunarak, yayılımın başa çıkılabilir bir seviyeye düşürülmesi ve hastanelerin dolup taşmaması amaçlanıyor.

Boni Global CEO’su Sarper Sılaoğu, geliştirdikleri aplikasyon ile ilgili olarak, “Çok hızla yayılan Covid-19 ile mücadelede bir çok ülkede sokağa çıkma yasakları ya da kısıtları uygulanıyor. Ancak iş veya sorumluluk nedeniyle evde kalmayı seçemeyenler var. Onları desteklemek için, bu küresel tehdide karşı mücadeleye yardımcı olacak bir uygulama geliştirdik” dedi.

'YAYILMASINI YAVAŞLATABİLİR'

Korona Takip uygulamasının COVID-19 virüsüne karşı insanları bilgilendirmeyi ve güvende tutmayı amaçladığını ifade eden Sılaoğlu, şunları söyledi:

“Bu uygulama sayesinde enfekte olan insanların daha hızlı bilgilendirildiğinden emin olarak, Korona virüsünün yayılmasını yavaşlatabiliriz, bu da onların başkalarını enfekte etmesini durduracaktır. Sadece bu uygulamanın kullanımı ve risk altında olanların hızla uygun önlemleri almasıyla, bu virüsü bütün popülasyona bulaşmadan önce durdurabiliriz.”

AVRUPA DA YAYILIMI MOBİL UYGULAMA İLE TAKİP EDECEK

Öte yandan Avrupalı bilim insanları ve teknoloji uzmanları koronavirüs ile mücadelede kullanılabilecek ve Avrupa Birliği'nin gizlilik yasalarına uyumlu dijital uygulamalar geliştirilmesini destekleyecek bir girişim başlattı. Pan-Avrupa Gizlilik İlkeleriyle Yakından Takip (PEPP-PT) adını verdikleri oluşum 8 ülkeden 130 araştırmacıyı bir araya getiriyor.

Otomasyon sistemleri üreten Arago isimli şirketin kurucusu ve Almanya hükümetine bilişim sektörüyle ilgili tavsiyeler veren bir konseyin de üyesi olan Hans-Christian Boos "Amacımız, COVID-19'a karşı küresel mücadelenin dijital bileşenlerine bir temel oluşturmak" diye konuştu.

Reuters'a konuşan Boos "PEPP-PT platformu Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü (GDPR) ile tam uyumlu olarak gizli ve gizliliğe saygılı bir şekilde ülkeler arasında seyahat ederken de kullanılabilecek bir dijital takip anlayışını benimsiyor" dedi.

GDPR Avrupa Birliği'nin kişisel verilerin nasıl kullanılabileceğini belirleyen bir kural kitabı niteliğinde. Bu kurallar COVID-19 ile mücadelede kişilerin konum verisi gibi verilerin kullanılmasına izin vermediğinden uygulama geliştiricilerin işini zorlaştırıyor.

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.