Türkiye bütün insanlığa ders veriyor

Türkiye bütün insanlığa ders veriyor

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sığınmacılar konusunda Türkiye'nin bütün insanlığa adeta ders verdiğini belirterek, "Bu tarihe hepimizin iftihar edeceği bir şekilde geçecek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sığınmacılar konusunda Türkiye'nin bütün insanlığa adeta ders verdiğini belirterek, "Batılı, Avrupalı bir çok ülkeden daha az ekonomik imkanlarımız olduğu halde bu yükü omuzlamış durumdayız. Bu tarihe hepimizin iftihar edeceği bir şekilde geçecek" dedi.

Yılmaz, AA Editör Masası'nda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Sığınmacılara ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, bunun insani boyutunun önemine işaret ederek, "Maalesef bugün insanlığın bir ayıbı bence bu gördüğümüz manzaralar" ifadesini kullandı.

Dünyanın geçen yüzyıllara göre ekonomik bakımdan çok geliştiğini, çok farklı konumda olduğunu anlatan Yılmaz, ancak halen Akdeniz'de zengin ülkelere ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden mülteci manzaraları gördüklerini söyledi.

Ekonomik veya siyasi sebeplerle içinde bulundukları coğrafyalarda yaşam şartları zorlaşmış veya imkansız hale gelmiş insanların zengin ülkelere doğru göç ettiğini dile getiren Yılmaz, "Aslında bu kapsayıcılıkla çok yakından ilgili. Dünya daha adil bir hale gelmediği sürece, daha dengeli bir dünya oluşmadığı sürece bu manzaraları maalesef görmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

"Türkiye'ye yapılan destekler devede kulak kalıyor"

Son dönemlerde yaşananların Suriye ile dönemsel anlamda çok ilgili olduğunun görüldüğünü vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Türkiye bugün dünyada en fazla mültecinin bulunduğu ülke konumunda ve gerçekten bütün insanlığa adeta bir ders veriyor. Batılı, Avrupalı bir çok ülkeden daha az ekonomik imkanlarımız olduğu halde bu yükü omuzlamış durumdayız. Bu tarihe hepimizin iftihar edeceği bir şekilde geçecek. Ancak şunun da altını çizmemiz gerekiyor. Mülteci meseleleri bütün dünyayı ilgilendiren meseleler. Aslında uluslararası hukukla baktığımız zaman herkesin taşın altına elini koyması lazım, herkesin destek olması lazım. Maalesef bu destekleri tam görebildiğimizi söyleyemeyiz. Özellikle Türkiye'ye yapılan desteklerin devede kulak olduğunu çok rahat ifade edebilirim."

Son dönemde yaşanan bazı trajik hadiselerin uluslararası kamuoyunun, özellikle Avrupa'nın konuya ilgisini arttırdığına dikkati çeken Yılmaz, bunu olumlu karşıladıklarını kaydetti. Yılmaz, "İnşallah Avrupa'nın, dünyanın bu konulara daha fazla destek verdiğini görürüz. Türkiye'nin bu anlamda desteklenmesi, uluslararası bir takım çevrelerce de yerinde desteklerin sunulmasının önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"Esed rejimi durduğu sürece..."

Sorunun, kaynağında çözülmesi gerektiğini anlatan Yılmaz, "En temel çözüm, sorunu kaynağında çözmek. Esed rejimi ve bunun oluşturduğu atmosfer durduğu sürece ne yaparsak yapalım, sonuçlarla uğraşmış olacağız, sebeplerle maalesef uğraşmamış olacağız" değerlendirmesinde bulundu. Tüm bunların, aynı zamanda Suriye'de yaşananlara kayıtsız kalmanın bir bedeli olduğunu düşündüğünü belirten Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

"Suriye'deki hadiselere bakıldığında daha önce kimyasal silahlar kullanıldığı, sürekli bir şekilde varil bombalarıyla sivil halkın bombalandığı bir ortamdan bahsediyoruz. Dünya Esed rejimine karşı gerekli güçlü iradeyi ortaya koyamadığı için aslında bugün bir miktar da  bundan bu sonuçları yaşıyoruz. İnşallah bir şekilde Suriye'deki ortamın daha da iyileştiğini görürüz. Önemli olan Suriyelileri, Suriye'de tutabilmek, esas mesele budur. Daha güveli bir takım alanlarda, Suriyelilerin yaşamasını, kendi ülkelerinde, vatanlarında yaşamalarını sağlamak"

Bunun için uluslararası işbirliğinin çok önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, insani bir trajedi ile karşı karşıya olunduğunu bu nedenle her ülkenin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Taksit sınırlaması

Cevdet Yılmaz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kartına taksit ve kredilere vade sınırlamasının gevşetilmesi yönündeki çalışması hakkında soruyu yanıtlarken, bu konuda tüketim ile yatırım arasında denge hedeflediklerini söyledi. Makro politikaları bu çerçevede şekillendirdiklerini anlatan Yılmaz, "Bu konularla ilgili BDDK bir iç çalışma yapıyor. Ancak bizim bir Finansal İstikrar Komitemiz var, bu konular bu komiteye gelir ve burada artı ve eksileri ile değerlendirilir. Şu anda bu konuda verilmiş bir kararımız yok" diye konuştu. 

"Kasım sonrası süreç orta vade için belirleyici olacak"

Fitch'in gelecek hafta yapacağı Türkiye değerlendirmesine ilişkin Yılmaz, bu konuda kesin bir şey söylemenin mümkün olmayacağını kaydetti.

Yılmaz, bu konuda fazla bir değişiklik olmayacağını tahmin ettiğini ifade ederek, "Türkiye hakkında kasım sonrası ve OVP perspektifinin görüldüğü ortamda yapılan değerlendirmelerin daha sağlıklı olacağına inanıyorum. Şu anda bir siyasi geçiş sürecindeyiz, kasımdan sonra yeni oluşacak siyasi yapı ve bunun ortaya koyacağı politikalar orta vade için daha belirleyici olacaktır" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.