Türkçe ezan tepkisi: Halkın zekasıyla dalga geçiyorlar

Türkçe ezan tepkisi: Halkın zekasıyla dalga geçiyorlar

CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın "ezanın Türkçe okunması gerektiğine" dair sözleri tartışılıyor

Risale Haber-Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’na ilişkin düzenlediği basın açıklamasında Türkçe ezan tartışmalarına değindi.

Türkçe ezan yıllarca derin yaralar açmış bir meseledir

CHP Milletvekili Öztürk Yılmaz’ın "ezanın Türkçe okunması gerektiğine" dair sözlerinin hatırlatıldığı Kalın, şunları söyledi:

“Yani eğer CHP’li yetkililer partilerinin adında geçtiği gibi bir cumhuriyet ve halk partisi iseler burada kamuoyunun verdiği tepkiye herhâlde bigâne kalmamalıdırlar. Türkçe ezan meselesi bu ülkede tartışılmış, yıllarca derin yaralar açmış ve milletin iradesiyle, hem milletin zihninde, hem gönlünde, hem de kanunlarında çözülmüş, bir kenara konmuş bir meseledir. Bu konuyu gündeme getirmek, birilerinin hâlâ tek parti dönemi özlemi içerisinde olduğunu ifade eder, bundan daha öte bir anlamı olmaz. Ezan-ı Muhammedi Müslümanların evrensel ezanıdır, evrensel dilidir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, Afrika’sından Asya’sına, Amerika’sından Ortadoğu’suna, Kuzey Afrika’sından Balkanlar’ına, Ezan-ı Muhammedi bilindiği şekliyle Arapça olarak Hazreti Peygamber Efendimizden tevarüs edildiği şekilde, Bilal-i Habeşi Hazretleri’nin okuduğu şekilde 1400 küsur yıldır okunmaktadır. Bunu değiştirmeye dönük adımların ne kamuoyunun vicdanında bir karşılık bulacağı, ne sosyolojik, ne de dini açıdan bir meşruiyetinin olmayacağı açık seçik ortadadır. Dönüp dönüp bu konuyu tekrar gündeme getirmeleri, maalesef birtakım tek parti nostaljilerini hâlâ zihinlerinden atamadıklarını göstermektedir.

Halkımızın zekâsıyla dalga geçen, ona hakaret eden bir tutum

"Bununla ne murat ediyorlar? İnsanlarımız ezanı anlasınlar gibi bir niyetle eğer bunu yapıyorlarsa, burada da halkımızın adeta zekâsıyla dalga geçen, ona hakaret eden bir tutum içerisinde olduklarını ifade etmek durumundayız. Çünkü Ezan-ı Muhammedi’yi duyan, dinleyen, onu dinleyip camiye giden veya gitmeyen, namaza duran veya durmayan herkes Ezan-ı Muhammedi’nin lafızlarının ne manaya geldiğini bilir. Dolayısıyla bu tartışmayı dönüp dönüp tekrar gündeme getirmek, sadece kamuoyunun tepkisini çekmekten başka bir işe yaramaz. Zaten bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’nin bazı yetkilileri dışında bu konuyu gündeme getiren de pek yok. Geçmişte dediğim gibi bunun toplumumuzda açtığı yaraları düşündüğünüz zaman, bunları tekrar tekrar kaşıyıp gündeme getirmek, sadece bu milletin hafızasına bir saygısızlık olur, kamuoyunda karşılığı olmayan beyhude bir tartışmayı başlatmak olur. Ama belki de bir açıdan onların zihin dünyalarında ne olduğunu görmek, onu ekspoze etmek, deşifre etmek açısından kamuoyunun da bunu herhâlde tekrar edeceğini ifade edebiliriz.”

Dinin temel prensiplerine aykırı şeyler söylemek siyasetçinin üslubu olamaz

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener de aynı konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Türkiye'de ibadetlerin, ibadetlere çağrının nasıl yapılacağı bellidir. Vaktiyle Türkiye'de Türkçe ezan tartışmaları olmuştur ancak 1950 yılında CHP'nin de verdiği oylarla Türkçe ezan tartışması kapatılmıştır. Bunun zaman zaman tekrar birileri tarafından gündeme getirilmesi yanlıştır. Siyasetçiler de bu tür konularda konuşurken, değerlendirme yaparken dikkatli olmak zorundadır. Dinin temel prensiplerine aykırı şeyler söylemek siyasetçinin üslubu olamaz."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.