Türk sanayisini otomotiv taşıyacak

Türk sanayisini otomotiv taşıyacak

Otomotiv Sanayi Çalıştayı yerli üreticileri bir araya getirdi. Sanayi Bakanı Fikri Işık otomotivin lokomotif sektör olduğunu söyleyerek desteklerini arttıracaklarını belirtti.

Türkiye'de üretim yapan otomotiv sanayicileri Otomotiv Sanayi Çalıştayı'nda biraraya geldi. Çalıştay'ın ev sahipliğini Otomotiv Sanayicileri Derneği yaparken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık sektörün sorunlarını dinledi. Bakan Işık'a otomotiv sanayisi ile ilgili rapor sunulurken, devletten beklentiler dile getirildi.

İHRACATIN EN BÜYÜĞÜ OTOMOTİV

Otomotivin devlet açısından öncelikli sektör olarak belirlendiğini ifade eden Işık, “ihraç ettiğimiz düşük teknolojili ürünlerin kilogram fiyatı ortalama 3,6 dolar iken, yüksek teknoloji ürünlerin kilogram fiyatı 34 dolardır. Bakanlık olarak çalışmalarımızı, 3Y formülüyle, yani yerli, yenilikçi ve yeşil üretim anlayışı ekseninde sürdürüyoruz. 2015 yılında, yan sanayi ile birlikte sektörün gerçekleştirdiği 17,5 milyar dolarlık ihracat rakamı, toplam ihracatımız içindeki en büyük kalemdir” şeklinde konuştu.

3 BİN 346 OTO SANAYİCİ VAR

Girişimci Bilgi Sistemi'ne göre Türkiye'de 2014 yılında otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firma sayısının büyüğüyle küçüğüyle birlikte 3 bin 346 olduğunu söyleyen Sanayi Bakanı, “ Yine 2014 yılında, ülkemizdeki toplam cironun yüzde 8,2'sini oluşturan otomotiv sektörü, istihdamın da yüzde 5,5'ini sağlamıştır. Ülkemizdeki vergi sonrası karın yüzde 10'u da otomotiv sektörüne aittir. Sanayileşmiş ülke denince, insanların aklına hala otomotiv sektörü güçlü ülkeler geliyor” ifadelerini kullandı.

CİRODA ÜLKELERLE YARIŞIYOR

Dünya ticaretinin yaklaşık 18,7 trilyon dolar olduğunu belirten Işık, sadece otomotiv ticaretinin 1,4 trilyon dolar olduğunu aktardı. Işık sözlerine şöyle devam etti: “ Bu ciro büyüklüğü ile otomotiv sektörü, satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük 12'nci ekonomisine eşdeğer durumdadır. Türkiye, bu önemli sektörde, dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi. Dünya araç üretiminde 16'ncı sırada, AB'de ise 6'ncı sırada yer alıyoruz.”

STRATEJİ BELGESİ HAZIR

Otomotiv sektöründe üretimin gelişmekte olan ülkelere doğru kaymaya devam ettiğinin altını çizen Sanayi Bakanı, “Biz ülke olarak, sadece bu üretim için değil, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için de bir cazibe merkezi olmak istiyoruz. Önümüzdeki sürece en iyi şekilde adapte olmak amacıyla yeni Otomotiv Strateji Belgesi'nin hazırlıklarını tamamladık" şeklinde ifade etti.

AR-GE'YE VERGİ MUAFİYETİ

Strateji belesinde temel amacın yerli marka otomobil üretimi ve yüksek katma değer olduğunu ifade eden Fikri Işık, "Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilen personeli destek kapsamına alıyoruz. Ar-Ge Merkezleri'nde istihdam edilecek Temel Bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmını 2 yıl süreyle biz karşılıyoruz. Ar-Ge projelerinin de vergi indiriminden yararlanmalarının önünü açıyoruz. Proje bedelinin yarısını sipariş veren firma, diğer yarısını da siparişi alan Ar-Ge merkezi vergi indirimi için kullanabilecek. Yine Ar-Ge projeleri için yapılacak olan ithalata da Gümrük Vergisi istisnası getiriyoruz" diye konuştu.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.