Türk sanayisine "Ufuk 2020" desteği

Türk sanayisine "Ufuk 2020" desteği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "80 milyar avro bütçeli AB'nin yeni araştırma ve yenilik çerçeve programı Ufuk 2020'ye, Türkiye'nin katılım payı 451 milyon avro oldu" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 80 milyar avro bütçeli AB'nin yeni araştırma ve yenilik çerçeve programı Ufuk 2020'ye Türkiye'nin katılım payının 451 milyon avro olduğunu belirterek, "Hedefimiz bu süreçte katkı payından en az 1 milyar avroyu geri almak" dedi.

Işık, AA muhabirine, AB Çerçeve Programı "Ufuk 2020"ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AB'nin 6. çerçeve programına 231 milyon avro, 7. çerçeve programına 356 milyon avro katkı sağladıklarını anımsatan Bakan Işık, 2014-2020 yıllarını kapsayacak Ufuk 2020 Programı'nda katkı payını 451 milyon avroya çıkardıklarını söyledi.

Söz konusu programın sanayiciler için önemine değinen Bakan Işık, "80 milyar avro bütçeli AB'nin yeni araştırma ve yenilik çerçeve programı Ufuk 2020'ye, Türkiye'nin katılım payı 451 milyon avro oldu. Hedefimiz bu süreçte katkı payından en az 1 milyar avroyu geri almak. 2020 yılına kadar 80 milyar avroluk bütçenin Avrupa'dan gelecek konsorsiyumlu ya da bireysel projelere dağıtılması öngörülüyor. Türk sanayisine benzersiz fırsatlar sunan Ufuk 2020 Programı ile daha büyük başarılara imza atacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

Işık, programdan yararlanmak isteyen sanayi kuruluşları, KOBİ'ler, bireysel araştırmacılar, üniversiteler, araştırma merkezleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası organizasyonların doğrudan Avrupa Komisyonuna başvuruda bulunabileceklerini ifade etti. Çevre, enerji, gıda, sağlık, güvenlik, sosyal bilimler, ulaşım, nanoteknoloji, ileri malzemeler, imalat, uzay, üretim, biyoteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojilerini kapsayan projelerin destekleneceğine dikkati çeken Işık, enerji verimli binalar, robot bilim, fotonik, 5G gibi alanlarda gerçekleştirilecek kamu-özel ortak programlarına da katkı sağlanacağını kaydetti.

Sanayicilerin bu programa daha fazla ilgi göstereceğini ümit ettiğini dile getiren Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ufuk 2020'ye katılımı ve başarıyı arttırmak amacıyla proje fikrinden ürün geliştirmeye kadar her adımda destek sağlıyoruz. Seyahat, koordinatörlük, ön değerlendirme gibi 7 farklı destek programı bulunuyor ve başarılı projeler de ayrıca ödüllendiriliyor. Ufuk 2020 kapsamında proje koordinatör adayına 30 bin avro ayrıca yılda 4 defa olmak üzere bin 500 avroya kadar seyahat desteği veriliyor" 

AB çerçeve programları

Avrupa'nın bilim, teknoloji ve politika uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla 1984 yılında başlatılan AB çerçeve programları, dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma etkinliği olarak kabul ediliyor. Çerçeve programlar; Avrupa'nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB'nin işbirliği yaptığı ülkelerle AB politikalarına ilişkin farklı alanlarda işbirliğini geliştirmek amacıyla yürütülüyor.

Türkiye, ilk kez 2002-2006 yılları arasında yürütülen AB 6. Çerçeve Programına, ardından 2007-2013 yıllarında yürütülen AB 7. Çerçeve Programına dahil olmuştu. Yeni dönem araştırma ve yenilik çerçeve programı "Ufuk 2020" ise 2014-2020 yılları arasında Avrupa Komisyonu tarafından yürütülecek. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.