Trabzon'daki kirlilik sağlığı tehdit ediyor
Trabzon'da, kalorifer ve soba kullanımı hava kirliliğini sağlığı tehdit edecek seviyelere taşıdı.
Özellikle sabah ve akşam saatlerinde artan kirlilik, şehrin üzerinde adeta bir duman tabakası oluşturuyor. Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, "Tüm gayretlerimize rağmen şehrin tamamına doğalgazın verilebilmesi 2015'in sonuna kadar sarkabilir" dedi.
Trabzon'da, kış mevsimiyle birlikte kalorifer ve soba kullanımına bağlı hava kirliliği de arttı. Özellikle kalorifer ve saboların yakıldığı sabah ve akşam saatlerinde artan kirlilik, şehrin üzerinde adeta bir duman tabakası oluşturuyor. Özellikle sahile yakın mahallelerde yoğun olarak göze çarpan duman, insan sağlığını da tehdit ediyor.
Hava kirliliğini en aza indirmek için kaliteli kömür kullanımının, kalorifer yakma talimatına uyulmasının ve baca temizliğinin önemine dikkat çeken yetkililer, iyi bir yalıtımla yakıt tasarrufu yapılabileceğini ve bunun da hava kirliliğini yüzde 30 azaltacağını savunuyor. Şehirdeki hava kirliliğine en etkin çözüm olarak ise doğalgaz gösteriliyor. Ancak 2007 yılında ilk kazması vurulan doğalgaz çalışması, yetkililerin farklı tarihlerde defaatle verdiği vaatlere rağmen ağır aksak ilerliyor. 2014 yılı sonu itibariyle şehrin tamamına verileceği açıklanan doğalgazın, o tarihe yetişmesi de zor görünüyor. Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun önceki yıllarda yaptığı açıklamalarının aksine doğalgaz çalışmalarının 2015 yılı sonuna sarkabileceği açıklaması da bu gerçeği doğruluyor.
PARASAL SORUNLAR PLANLARI GECİKTİRİYOR
Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kış aylarında artan hava kirliliğini azaltmada doğalgazın önemine dikkat çekti. Gümrükçüoğlu, göreve geldiğinde 2014 yılı sonu itibariyle tüm şehre doğalgazın verilmesi için çalışacağını söylediğini hatırlattı. Belediye olarak üzerlerine düşeni yerine getirdiklerini ileri süren Başkan Gümrükçüoğlu, çalışmaları yapan AKSA Karadeniz Doğalgaz firmasının birtakım finansal problemleri nedeniyle çalışmalarını planlanan şekilde gerçekleştiremediğini belirtti. Çalışmaların hızlandırılması için firma yetkilileriyle zaman zaman bir aya geldiklerini anlatan Gümrükçüoğlu, 'Tüm gayretlerimize rağmen şehrin tamamına doğalgazın verilebilmesi 2015'in sonuna kadar sarkabilir." dedi.
Gümrükçüoğlu, sahil geçiş yolu, devlet sahil yolu, Kanuni Bulvarı gibi yolların geçtiği mahallelere doğalgaz verilebilmesi içinde bu yolların Karayolları'ndan belediyeye devredilmesi gerektiğini söyledi.
VATANDAŞIN İLGİSİ YETERSİZ
Doğalgazla ilgili bir başka şaşırtıcı durum ise vatandaşın gaz kullanımına ilgisizliği. Halen birkaç mahalleye doğalgazın verildiği şehirde, yaklaşık 75 bin binadan 17 binin üzerinde daire ve işyerine gaz ulaştırıldı. Ancak toplam 10 bin 84 kişi doğalgaza abone oldu. Bin 300 kişi abone olduğu halde doğalgaz kullanmazken, 7 bin 224 kişi de hattı olmasına rağmen gaz kullanımına geçmedi.
Cihan
