Tola ailesi

Ali İhsan Tola abinin vefatı, Tola ailesi için olduğu kadar Nur Camiası için de yeri doldurulamayacak kadar büyük bir kayıp.

Bahtiyar bir aile oldukları Merhum Tahsin Tola abi ile Allah’ın rahmetine gönderdiğimiz Ali İhsan Tola ağabeylerin bu aileden çıkmış olması yeterli bir delildir. Bu ailenin Allah katında değeri fazlasıyla yüksektir ki, böyle iki değerli insanı bu aileden yaratmış. Ayrıca seyyit olmaları ve peygamber neslinden gelmeleri zaten başlı başına önemli bir değer.

Risale-i Nurlarda bu iki zatın isimlerinin geçiyor olmasının yanında “Isparta kahramanlarına” dahil olarak ayrıca genel iltifat içinde bulunmaları bunun en büyük ispatıdır. “Isparta kahramanlarına arkadaş olamamak” ne demektir? Bunun izahını bu zatta görmek ve anlamak mümkündür. Böyle zatlara arkadaş olmak için bunlara benzemek lazımdır ki, bunu başarmak hayli zordur.

Üstadın hayatta kalan talebelerinin hepsinin birden bu cenazede hazır bulunması, vefat ederken üç defa “Allah” diyerek son nefesini vermesi ve hakkında yüzlerce senakarane ifadeler ve makbuliyetine şahitlerin bulunması bu zatın makbuliyetini anlamaya kafidir sanırım.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (ASV)’ın Veda Hutbesinde görevini hakkıyla yerine getirip getirmediğini oradaki hazır cemaate sorması ve müspet cevap alınca da “Şahit ola ya Rab!, Şahit ol ya Rab!” diyerek Rabbimizi şahit tutması bu kabil göstergelerin  önemini göstermesi bakımından ibretli bir hadisedir.

Tola ailesi bu iki zatı bünyesinde barındırdığı için talihli bir ailedir. Çünkü bu iki zatın şefaati bile onlar için hayli önemli bir imkândır. Mahşer gününde bu iki şahsiyet diğer aile fertlerine öncelikli olarak şefaatçi olacakları dikkate alındığında bundan daha büyük bahtiyarlık olabilir mi?

Elbette bu ağabeylerimizin nesebi ailelerinin yanında bir de Nur Camiası diye başka geniş bir aileleri daha var. Onlara da şefaatlerini teşmil edeceklerdir. Bu cümleden olarak Nur Talebelerinin de bahtiyar bir aile olduğunu söyleyebiliriz. “Isparta kahramanlarına arkadaş olmak” önemli bir kazanımdır. Bu değerli insanların şefaatlerine nail olmanın yolu da onlara arkadaş olmaktan geçer.

Allah katında bu zatların değerinin yüksek olduğunu en güzel şekliyle Üstadın şu ifadelerinde görüyoruz.  Daha fazla söze gerek yoktur.

“Isparta kahramanlarının gösterdikleri harikalar ve cihan-pesendâne hidemât-ı Nuriyenin esası, harika sadakatleri ve fevkalade metanetleridir. Bu metanetin birinci sebebi, kuvvet-i imaniye ve ihlas hasletidir. İkinci sebebi, cesaret-i fıtriyedir." (Kastamonu L. Sh.106)

Tola ailesinde gerek ahrete irtihal edenlerinde gerekse hayatta kalanlarında bu iltifata mazhar olabilecek çok fertler vardır. Olmaya aday birçok fert de yetişiyordur. Allah sayılarını arttırsın. Amin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum