Tiroit hormonları yüksek çıkarsa ne olur?

Tiroit hormonları yüksek çıkarsa ne olur?

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Gülsüm Gönülalan, küçük ve önemli bir organ olan tiroitten salgılanan hormonların fazla olmasının da bir hastalık olduğunu belirtti.

Tiroidin kelebek kanadını andırır şekilde yerleşmiş, iki lobdan oluşmuş organ olduğunu kaydeden Uzman Dr. Gülsüm Gönülalan, "Tiroid bezi çok önemlidir. Kendisi küçüktür ama fonksiyonları tüm vücut için etkilidir.

Salgıladığı hormonlar bizim büyümemiz, gelişmemiz, uyku düzenimiz, kalp fonksiyonlarımızın ayarlanması gibi pek çok metabolik aktiviteye etkisi olduğu için çok önemlidir.

Primis Player Placeholder

Tiroidin az çalışmasına bağlı olarak hipotiroidi denilen hastalık ortaya çıkar. Bu hastalık halsizlik, yorgunluk, dikkat bozukluğu, dikkat etmemize rağmen kilo alımına eğilim, zor kilo verme, kabızlık, eklem ağrıları gibi şikayetler yapabilir" dedi.

Tiroid hormonlarının fazla olması da bir hastalık mıdır? 

Tiroid hormonlarının fazla olmasının da bir hastalık olduğunu belirten Uzman Dr. Gönülalan, "Bu da bizim hipertiroidi dediğimiz durumdur.

Bu hastalarımızda da halsizlik, yorgunluk, çarpıntı, terleme, istemsiz kilo kayıpları, stres ve sinirlilik hali mevcuttur.

Tiroid hastalıkları toplumumuzda çok sık görüldüğü için ve biz de bunu çok kolay kan tahlilleriyle tespit edebildiğimiz için özellikle bu şikayetleri olan hastalarımızın mutlaka bir tetkik yaptırarak tiroid hastalığı var mıdır diye kontrol etmesini istemekteyiz” ifadelerini kullandı.

"Basit kan tahlilleriyle tedavi edilebilir" 

Tiroid hastalıklarından kurtulmak için önlem alınması ve tedavi edilmesi gerektiğini aktaran Gönülalan, “Bu şikayetleri boşu boşuna çekmemek gerekir.

Yapılacak kan tahlilleriyle az mı çalışıyor yoksa çok mu çalışıyor diye tiroit ile ilgili problemimizi saptayabiliriz.

Yani halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, kilo vermemizin kolaylaşması, kendimizi daha zinde daha dinç hissetmemiz için basit kan tahlilleri yeterlidir.

O yüzden bu şikayetleri olan hastalarımızın basit bir kan tahliliyle tiroid hastalığının olup olmadığını tespit edilmesini önermekteyiz” diye konuştu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.