Terör olayları turizmi olumsuz etkiliyor

Terör olayları turizmi olumsuz etkiliyor

Pak Turizm İşçileri Sendikası (Pak Turizm İş) Genel Başkanı Musa Uyar, Suriye’deki iç savaş, Orta Doğu’da artan terör olayları ve Türkiye’deki terör saldırılarının turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.

Pak Turizm İş’in kuruluşunun 2. yıldönümü nedeniyle Antalya’da sade bir kutlama programı düzenlendi. Pak Turizm İş Genel Başkanı Musa Uyar, toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Turizmle terörün bir arada olamayacağına işaret eden Uyar, turistlerin terörün görüldüğü bölgelere seyahat etmek istemediğini ifade etti. Türkiye’nin turizm potansiyelini değerlendirerek, terör algısından kurtulması gerektiğinin altını çizdi. Uyar’ın dikkat çektiği diğer bir konu ise turizm çalışanları oldu. Turizm işletmelerinde geçen yıllara oranla işten çıkarmaların arttığını ifade eden Uyar, 900 bin olan turizm çalışanın 700 bine düştüğünü belirtti. 

'TERÖRLE TURİZM BİR ARADA YAŞAMAZ'

Türkiye’nin kötü bir ortama doğru gittiğine işaret eden Uyar, ülkenin etrafındaki ateş çemberinden dolayı gittikçe yalnızlaştığını aktardı. Ortak akılla bu problemlerin kısa zamanda aşılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin çeşitli terör olaylarıyla dünya basınında yer edindiğini aktaran Uyar, “Doğu illeri yanıyor. İç basında görmesek de dış basında bunu görüyoruz. Türkiye’nin konumu nedeniyle bu problemlerden etkileniyor. Terörün her anlamda lanetlenmesi gerekiyor. Terörle turizm bir arada yaşamaz. Güneydoğu meselesi, Suriye meselesi, bunlar her anlamda turizmi etkiliyor.” dedi.

Rusya uçağının düşürülmesiyle başlayan Rus turist kaybının Sultanahmet’teki patlamayla daha da arttığını ifade eden Uyar, bu tür olayların ülkenin dışarıdan güvensiz görünmesine neden olduğunu söyledi. Yaşanan saldırıların, patlamaların tesadüf olamayacağını düşünen Uyar, Rus uçağının düşürülmesiyle Rus turistlerin, Alman Çeşmesi önünde Alman turistlere yönelik saldırıyla da bu ülkedeki insanların Türkiye’ye kararlarının etkilendiğini aktardı. 

'TURİZMDE ÇALIŞAN SAYISININ 900 BİNDEN 700 BİNE DÜŞTÜ'

“Türkiye yönelik ciddi rezervasyon iptalleri söz konusu. Güvenliğin olmadığı yere hiçbirimiz gitmek istemiyoruz.” diyen Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizmi kurtarmak için terör algısının ortadan kaldırılması lazım. Güven ortamının oluşturulması gerekiyor. Ölenlerin çoğunun turist olması mesajı gösteriyor.” Turizmdeki kayıpların ülke ekonomisine etkilerinden de söz eden Uyar, “Özellikle Alanya’da orta ve alt gelirdeki Rus misafirlerimiz bizi tercih etmediğinde ciddi iflaslar olacaktır. Yönetim kurulumuzda iki arkadaşımız işsiz kaldı. İşsizler ordusu her gün büyüyor. Turizmde çalışan sayısının 900 binden 700 bine düştü.” dedi. 

Uyar, sadece otellerin değil, turizmle bağlantılı olarak 54 farklı dalda olumsuz etkilerin görülebileceğini belirtti. Antalya’ya gelen 12 milyon turistin yüzde 30’unun Rus vatandaşı olduğunu dile getiren Uyar, Rusların olmadığı bir Antalya’da ciddi problemlerin yaşanacağını vurguladı. 

Turizmde en büyük riskin yüzde 73 oranında terör olayları olduğunu hatırlatan Uyar, “Sultanahmet patlamasından önce Almanlardan yüzde 30’u tatil tercihlerini değiştirmişti. Bu patlamadan sonra da değiştirecektir.” diye konuştu. 

2015 yılına ait bazı veriler de sunan Uyar, “Turizmcilerin yüzde 22 zarar etmiş. Yüzde 51’i işçi çıkarmış. Sultanahmet olayından sonra bunun hızı artmış oldu. 2016’da devletten kış istihdamı teşviki yapması bekleniyor. Asgari ücret artırıldı ama yükü işverene yüklendi. Bu durumda işveren iki kişinin yapacağı işi bir kişiye yüklüyor. Bu da modern köleliği ortaya çıkarıyor.” şeklinde konuştu.

'HER ŞEY DAHİL SİSTEMİ YANLIŞ KULLANILIYOR'

Türkiye ile İspanya arasında turizm açısından bir kıyaslama yapan Uyar, Türkiye’nin potansiyelini kullanmadığı görüşünü aktardı. Uyar, “İspanya’da 78 bin 5 yıldızlı yatak var. Türkiye’de sadece 294 bin 5 yıldızlı otel var. Türkiye’de otellerin doluluk oranı sadece yüzde 55. İspanya’nın turizmden elde ettiği gelire bakıldığında Türkiye’deki imkânların değerlendirilmediği görülüyor. Türkiye’de plansızlık var. Her şey dahil sistemi yanlış kullanılıyor. Milli gelirimiz çöpe gidiyor. Yabancı turist Türkiye’de daha cazip fiyatlarla tatil yapabiliyor.” diyerek aynı imkânların yerli turiste sunulmadığını söyledi. 

Turizmin hak ettiği noktaya gelmesi için alınması gereken bazı önlemleri açıklayan Uyar, önceliğin insan kalitesini artırmak olması gerektiğini söyledi. Turizmde imkanların iyi değerlendirilmemesi konusunda ise “Elimizde altın yumurtlayan tavuk var, biz onu kesip yiyoruz.” benzetmesinde bulundu. 

'TURİST GELMEZSE GELMEZ DİYE BİR MANTIK OLMAMALI'

Uyar’ın toplantıda sunduğu bazı öneriler ise şu şekilde: “Turist, gelmezse gelmez diye bir mantık olmamalı. Turizmciye istihdam desteği sağlanmalı. Rusya’nın tekrar turist göndermesi için barış ortamı sağlanmalı. Alternatif pazarlar geliştirilmeli. Turizm çeşitlendirilmeli. Terör olayları küçümsenmeden çözülmeli. Uçaklara yolcu başına teşvik sunulmalı. 2016 kayıp yıl olarak değerlendirilip, 2017-2018 için çalışma yapılmalı.” 

Uyar, yaptığı açıklamanın ardından yönetim kurulu üyeleriyle birlikte sendikanın 2. kuruluş yıldönümü pastasını kesti.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.